Іспанія може видати загальноєвропейський ордер на арешт екс-лідера Каталонії

Іспанія може видати загальноєвропейський ордер на арешт екс-лідера Каталонії
Екс-лідер Каталонії Карлес Пучдемон

Якщо ордер буде видано, Пучдемон не зможе взяти участь в дострокових виборах 21 грудня

Голова Верховного суду Іспанії Карлес Лєсмес заявляє про можливість видачі проти колишнього очільника Каталонії Карлеса Пучдемона загальноєвропейського ордера на арешт.

Такий крок розглядається на фоні того, що в середу, 1 листопада, Пучдемон не з’явився на допит, на який був попередньо викликаний. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Якщо відповідний ордер буде видано, то Пучдемон практично втратить можливість брати участь в дострокових регіональних виборах до парламенту.

У відповідь на це адвокат колишнього очільника Каталонії заявив, що його підзахисний хоче тримати певну дистанцію, хоча і готовий працювати зі слідством. При цьому, як додав адвокат, ситуація в Іспанії є нездоровою, а тому Пучдемон і чотири члени його уряду вирішили залишити країну.

Сам колишній очільник Каталонії заявив про те, що буде ігнорувати вимоги суду повернутися в Іспанію для того, щоб відповісти на звинувачення в заколоті. При цьому Пучдемон готовий повернутися до Іспанії лише за умови, якщо йому буде надано відповідні гарантії. При цьому, які це саме мають бути гарантії, він не говорить.

Кінцеве рішення щодо того, чи видавати загальноєвропейський ордер на колишнього лідера Каталонії, буде прийнято після того, як суд заслухає дев’ять інших членів уряду Пучдемона. 

Нараді Карлес Пучдемон перебуває в столиці Бельгії Брюсселі. Там він, зокрема, заявив, що погодився з проведенням позачергових виборів у Каталонії, призначених центральним урядом Іспанії на 21 грудня, і не буде звертатися за політичним притулком до Бельгії.

Міністр з питань імміграції Бельгії Тео Франкен заявив, що його країна може надати політичний притулок Карлесу Пучдемону.

Як відомо, уряд Іспанії 28 жовтня офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Того ж дня екс-глава женералітату Каталонії Пучденон закликав захищати незалежність мирно.

Крім того, міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: