Отруєння Скрипаля: «Новачок» включать до списку заборонених речовин

Отруєння Скрипаля: «Новачок» включать до списку заборонених речовин
У Солсбері знесуть будинок отруєного екс-шпигуна Скрипаля

У Росії, яка також є членом ОЗХЗ, є 90 днів на те, щоб опротестувати рішення

Виконком Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) проголосував за внесення нервово-паралітичної речовини «Новачок» до списку заборонених.

Це рішення підтримав 41 член виконкому.

Пропозиція була подана Сполученими Штатами, Канадою та Нідерландами. Згідно з ним, дві групи високотоксичних сполук, куди входить речовина, використана в Солсбері, включать в додаток до Конвенції із заборони хімічної зброї.

Про внесення «Новачка» до списку, що додається до Конвенції із заборони хімічної зброї, клопотали США, Великобританія та Нідерланди.

У Росії, яка також є членом ОЗХЗ, є 90 днів на те, щоб опротестувати рішення.

Після завершення всіх процедур «Новачок» стане першою речовиною, доданою до списку ОЗХЗ з моменту його прийняття. Список був складений у 1997 році.

Представниця Канади в ОЗХЗ повідомила також, що Росія дистанціювалася від прийняття рішення, але не втручалася в процес.

Нагадаємо, поліція повідомила, що залишками нервово-паралітичної речовини «Новачок», що була у флаконі з-під парфумів після отруєння Юлії та Сергія Скрипалів у Солсбері, вистачило б для того, щоб отруїти ще тисячі людей.

Як відомо, у вересні прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що в отруєнні колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії звинувачують двох співробітників російської військової розвідки - Олександра Петрова і Руслана Боширова.

Міністр внутрішніх справ Великобританії заявив, що агенти ГРУ Росії, яких Британія підозрює в отруєнні Скрипалів, будуть заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності Британією або її союзниками, якщо виїдуть за межі Росії.

Боширов і Петров дали інтерв’ю пропагандистському ресурсу Russia Today, де заявили, що їздили в Солсбері як туристи.

Пізніше з розслідування видання The Insider і дослідницької групи Bellingcat стало відомо, що Руслана Боширова насправді звуть Анатолій Чепіга, він є полковником ГРУ і має звання «Героя Росії».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: