Протести у Франції: затримано понадо тисячу осіб, Макрон відклав візит до Німеччини

Протести у Франції: затримано понадо тисячу осіб, Макрон відклав візит до Німеччини
У Франції вирують масові протести
фото: AP / Christophe Ena

У Парижі мітингувальники відчинили клітки в зоопарку і випустили тварин

У Франції п’ятий день поспіль тривають масові протести через вбивство поліцейськими 17-річного юнака. У ніч із п’ятниці на суботу було затримано більше 1300 осіб, а ще 121 особу було заарештовано учора вдень. Через вінутрішню ситуацію в країні президент Еммануель Макрон відклав державний візит до Німеччини, який був запланований на 2-4 липня. Про це повідомляє CNN.

У суботу у французькому Нантері поховали юнака алжирського походження, якого на початку цього тижня застрелили поліцейські у передмісті Парижа. Похорон був приватним, навколо мечеті працювала посилена охорона.

Мати хлопчика, Мунія, заявила, що вона звинувачує в його смерті лише офіцера, який застрелив юнака, Нахеля Мерзука. Тим не менш, як пише видання, убивство викликало масові заворушення та дискусії щодо того, чи була раса фактором його загибелі.

Міністерство внутрішніх справ Франції повідомило в суботу, що після четвертої ночі протестів було затримано 1311 осіб. Було зареєстровано 2560 пожеж на дорогах загального користування, згоріло 1350 автомобілів, а також було 234 випадки пошкодження або пожежі в будівлях. Більшість затриманих є неповнолітніми. Середній вік понад 2000 затриманих – 17 років.

За словами міністра внутрішніх справ країни Жеральда Дарманіна, Франція задіяла 45 000 поліцейських і жандармів по всій країні в суботу ввечері.

Крім того, за даними МВС, протягом п'ятничної ночі було поранено 79 поліцейських і жандармів. Також було скоєно 58 нападів на поліцейські і жандармські відділки.

Повідомляється, що у Парижі протестувальники пограбували кілька магазинів зброї. Також вони відчинили клітки у зоопарку і випустили тварин. На вулицях міста були помічені зебри, мавпи, коні та леви. Водночас у Марселі були зареєстровані випадки мародерства. 14 людей були затримані під час скоєння крадіжки у торговому центрі.

Дарманін наголосив, що загибель підлітка не може виправдати заворушення та правопорушення. А міністр юстиції Франції Ерік Дюпон-Моретті закликав до «жорстких санкцій» проти бунтівників і сказав, що «справедливість не може бути досягнута шляхом грабунку та розгрому громадських закладів» та нападів на людей.

Через внутрішню ситуацію в країні президент Еммануель Макрон відклав державний візит до Німеччини, який був запланований на 2-4 липня. 

Нагадаємо, у п'ятницю правоохоронці заарештували понад 270 мітингувальників у Франції. Макрон звинуватив молодь, яка брала участь у заворушеннях, у тому, що вона відірвана від реальності і «живе у відеоіграх, які їх сп'янили».

До відома, протести у Франції почалися після того, як поліцейські застрелили 17-річного алжирця Наеля. Його зупинив патруль за порушення правил дорожнього руху. Після того, як хлопець спробував поїхати, поліцейські застрелили його.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: