Результати виборів у Молдові: проросійські сили пасуть задніх

Результати виборів у Молдові: проросійські сили пасуть задніх
У Молдові 11 липня вибирали парламент
Фото: newsmaker.md

У новому складі молдовського парламенту проросійські сили отримують меншість

Результати голосування на парламентських виборах, які пройшли 11 липня у Молдові, після підрахунку 99,53% голосів свідчать, що в парламент проходять три політичні сили, передає кореспондент «Главкому».

За результатами підрахунку голосів, до молдовського парламенту проходять політична партія «Дія та солідарність», яку до свого обрання очолювала президентка Майя Санду із результатом 52,51%, блок соціалістів та комуністів ПКРСМ-ПСРМ, який сформували колишній проросійський президент Ігор Додон та ще один екслідер Володимир Воронін, що мають результат 27,37% та Партія «Шор» Ілана Шора, який переховується від молдовського правосуддя в Ізраїлі, із результатом – 5,78%.

Відмітимо, що у попередньому парламенті соціалісти формували більшість саме із «шорівцями» й це давало їм змогу фактично блокувати роботу, що призвело до дострокових виборів. Однак у новому складі загальна кількість мандатів, яку здобудуть депутати Майї Санду, буде більшою, аніж матимуть її політичні опоненти разом.

Ще одна політична сила, якій пророкували місце в парламенті і яку розглядали як вірогідного партнера «Дії та солідарності» у парламенті за потреби – «Блок Ренато Усатого» - у парламент не проходить, не набравши порогових 7% (для політичної партії – 5%, для блоку – 7%), отримавши результат – 4,11%. Отже, у новому складі парламенту проросійські сили отримують меншість, а умовно проєвропейські сформують більшість.

У Молдові 11 липня вибирали парламентУ Молдові 11 липня вибирали парламент

Зазначимо, що монобільшість у молдавському парламенті буде вдруге за історію країни. До цього такий результат вдавалося здобути комуністам Ігоря Вороніна, який у цей склад пройшов блоком з Ігорем Додоном.

Нагадаємо, голосування на дільницях із Придністров’ям відбувалося у Варниці, Дубоссарах, Резині та інших населених пунктах біля лінії розмежування. Мешканці Придністров’я приїздили на підконтрольну частину Молдови на автобусах, й на дільницях спостерігалися черги. Зокрема, на голоси з Придністров’я покладалися у ПКРМ-ПСРМ, в той час у «Дія та солідарність» розраховували на підтримку діаспори.

Дострокові парламентські вибори у Республіці Молдова відбулися 11 липня після того, як попередній склад парламенту було розпущено.

Читайте також:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: