Варшаву заполонили безхатченки, серед них є українці – ЗМІ

Варшаву заполонили безхатченки, серед них є українці – ЗМІ
Зараз у Варшаві їх близько шести тисяч безпритульних, частина з яких живе у метро
фото: Agencja Wyborcza

Пункти для прийому безхатченків у столиці Польщі переповнені 

Поляки зіткнулися з великою проблемою – у Варшаві стрімко зростає кількість безпритульних. Люди сплять у вагонах та на станціях метро, ​​просто на вулицях. Про те, що відбувається в польській столиці, пише видання Gazeta Wyborcza.

Благодійники, які працюють у країні, попереджають про те, що не можуть впоратися з проблемою. Кількість людей, які не мають житла, за останній час подвоїлась. За приблизною оцінкою, у Варшаві їх близько шести тисяч.

Багато безхатченків безкоштовно харчуються біля центрального вокзалу Варшави, оскільки не можуть дозволити собі найпростіші продукти, вартість яких помітно зросла. Даху над головою у них також немає.

«З кінця пандемії кількість людей, яким ми допомагаємо, збільшилася вдвічі. По понеділках на Центральний вокзал зараз приходить 450 осіб. У попередні роки їх було приблизно 200, максимум 300», – каже Катерина Ніцевич із Фонду «Дай чай». Вона пояснює, що деякі з них це люди, яким є де жити, але вони такі бідні, що через високу інфляцію не можуть дозволити собі навіть основні продукти харчування. Ніцевич каже, що точної та актуальної статистики про кількість безпритульних у Варшаві немає, але, за її словами, їх не менше ніж 5-6 тис. Тим часом у міських нічліжках всього близько 1,4 тис. місць.

Адріана Поровська із Каміліанської місії соціальної допомоги також говорить про відсутність даних про кількість безпритульних у Варшаві. «Чиновники бояться отримати реальні цифри, бо знають – таких людей набагато більше, ніж вони припускали», – зазначає вона. За оцінкою Адріани Поровської, у Варшаві зараз щонайменше 4 тис. бездомних. Серед них є українці.

Про більшу кількість бездомних також попереджає Люся Жегалкович з фонду «Серце міста», який переважно допомагає жінкам та молодим чоловікам, які зіткнулися з бездомністю. «Серед молоді у віці до 25 років безпритульних стало набагато більше. Тут є українці, білоруси», – каже вона і додає: «У багатьох містах на Заході проблема безпритульних, які сплять на вулиці, в метро існує вже багато років. Не в такому масштабі, але те саме буде і у Варшаві. Криза у світі шириться, тому ця проблема також наростатиме. Я реаліст: рішення у неї немає», – заявляє Люся Жегалкович. 

Співробітник Варшавського метрополітену Анна Бартонь розповіла виданню, що охоронців навчають, як поводитися з людьми, які перебувають у кризі бездомності. Їх не виганяють із станції метро. Охоронці не мають на це повноважень. За місця у безкоштовних нічліжках безхатченкам у Польщі також доводиться боротися. Усі міські пункти переповнені, тому питання назріло дуже гостро.

До слова, десятки тисяч мігрантів можуть опинитися просто неба через недалекоглядну політику Великої Британії. Про це пише видання Independent з посиланням на представників британського представництва Червоного Хреста. Британський Червоний Хрест заявив: його служби помітили, що з початку літа кількість людей, яких вони підтримують, які отримали статус біженця, але при цьому стали безхатченками, подвоїлася. Річ у тому, що уряд Великої Британії обмежив час протягом якого люди можуть виселитися з тимчасового притулку після того, як їм надано статус біженця – це 28-денний так званий період «переїзду».

Читайте також: Що думають німці про прихисток біженців: неочікувані результати опитування

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: