Баррозу: Путін припустився величезної стратегічної помилки щодо України

Баррозу: Путін припустився величезної стратегічної помилки щодо України
Баррозу розповів, що казав Путін про окупацію Криму та присутність там російських війських
фото офіційний Twitter Ліхтенштейнського інституту самовизначення (LISD)

Путін ніколи не сприймав політично і психологічно, що така держава, як Україна, існує, вважає Баррозу

Президент Росії Володимир Путін ніколи не визнавав права України на самовизначення, і це його величезна стратегічна помилка, заявив президент Європейської Комісії у 2004−2014 роках Жозе Мануел Баррозу.

«Він ніколи не сприймав політично і психологічно, що така держава, як Україна, існує. Він розглядав її як частину більшої Росії», – зазначив Баррозу під час 16-го щорічного Київського Безпекового Форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну». 

Баррозу розповів, що перед запланованим підписанням Угоду про Асоціацію з ЄС у Вільнюсі в 2013 році в останні хвилини саміту, коли він зустрівся з тодішнім президентом Януковичем, той сказав, що не може підписати Угоду через Росію.

Саме після цього, нагадав Жозе Мануел Баррозу, почався Євромайдан і захоплення Криму.

За його словами, коли він обговорював з Путіним незаконну анексію Криму, то російський лідер намагався переконати його, що в Криму немає збройних сил Росії. «Якби наші військові там були, то ми б за два тижні взяли Україну», – переказав слова російського диктатора Баррозу.

Європейський Союз відкрив двері для членства України десять років тому, і зворотного шляху немає – Україна буде членом європейської родини. Про це заявив президент Європейської Ради у 2009-14 роках Герман ван Ромпей під час 16-го щорічного Київського Безпекового Форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Поточна війна має історичні джерела. Я їх називаю ностальгія про російську імперію минулого, про так звану «золоту еру» страху, тероризму і підкорення народів. Ми не повинні повертатися на цей шлях», – сказав він.

«Росія не розуміє або не хоче чи не може зрозуміти, що Україна себе усвідомлює європейською країною. Росія вважала Україну своєю власністю, і вони хочуть повернути це», – додав Герман ван Ромпей.

Читайте також: Вступ України до ЄС. Politico розповіло, яких реформ чекати від Урсули фон дер Ляйєн

Нагадаємо, 21−22 березня проходить 16-й щорічний Київський безпековий форум, організований для мобілізації трансатлантичної підтримки України. Гасло цьогорічного форуму: «Україна каже світу: переможемо разом!».

Київський Безпековий Форум був заснований фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» і є платформою держави для обговорення проблем війни та миру, національної та світової безпеки.

Партнери Форуму: Атлантична Рада, Центр інформації та документації НАТО, Національний демократичний інститут, Чатем-Хаус, Фонд імені Фрідріха Еберта.

«Главком» – інформаційний партнер Київського безпекового форуму. Цього року на його полях беруть участь понад 80 іноземних та українських спікерів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: