Стало відомо, на який крок планує піти НАТО для захисту від Росії

Стало відомо, на який крок планує піти НАТО для захисту від Росії
НАТО готовий до створення нових бригад через загрозу з боку Росії
фото із відкритих джерел

Reuters: НАТО хоче створити 35–50 додаткових бригад для захисту від Росії

НАТО потребуватиме додатково від 35 до 50 бригад для захисту від нападу з боку Росії. Про це пише Reuters, посилаючись на власне військове джерело. Наголошується, що Північноатлантичний альянс розробляє оновлені військові плани з огляду на досвід війни в Україні.

За словами співрозмовника видання, кожен такий підрозділ включає від трьох до семи тисяч бійців, тому створення ще 35-50 таких бригад стане серйозною проблемою для Блоку. При цьому джерело відзначило, що плани НАТО мають секретний характер.

«Бригада складається з 3000-7000 військовослужбовців, тому створити ще 35-50 таких підрозділів було б серйозним викликом... Незрозуміло, звідки союзники по НАТО можуть взяти додатковий персонал для 35-50 бригад. Війська можуть бути переведені з інших частин збройних сил, можуть бути набрані додаткові солдати, або члени НАТО можуть вибрати поєднання цих обох підходів», – йдеться у публікації.

При цьому інші подробиці щодо формування нових бригад не повідомляються. Як нагадують журналісти, Німеччина під час холодної війни мала 36 підрозділів протиповітряної оборони Patriot, коли вона була передовою державою НАТО, і навіть тоді вона покладалася на додаткову підтримку з боку союзників по НАТО.

Після холодної війни багато союзників по НАТО скоротили кількість підрозділів протиповітряної оборони, щоб продемонструвати, що в майбутньому їм доведеться мати справу лише з обмеженою ракетною загрозою, що надходить з таких країн, як Іран.

Як пише Reuters, НАТО суттєво змінює свою позицію, щоб більш серйозно сприймати загрозу російського нападу після вторгнення в Україну в 2022 році. Неназване  заявило, що одній лише Німеччині таки «доведеться вчетверо збільшити свої потужності протиповітряної оборони».

«Сьогодні німецькі сили скоротилися до дев’яти одиниць Patriot після того, як після російського вторгнення у 2022 році передали Україні три, а уряд почав розміщувати замовлення на Patriot та інші системи ППО для збільшення запасів», – інформує провідна міжнародна агенція.

Очікується, що лідери НАТО отримають оновлену інформацію про плани у Вашингтоні цього тижня, на саміті з нагоди 75-ї річниці створення трансатлантичного альянсу безпеки. Офіційний представник НАТО сказав, що військові стратеги альянсу визначили «детальні вимоги до військ і озброєнь, необхідних для захисту альянсу». «Протиповітряна та протиракетна оборона, далекобійне озброєння, матеріально-технічне забезпечення, а також великі наземні маневрені формування є одними з наших головних пріоритетів», – додав чиновник.

Нагадаємо, перед самітом НАТО, що відбудеться 9-11 липня у Вашингтоні, союзники оголосять нові пакети допомоги, що включатимуть засоби протиповітряного захисту та боєприпаси. Про це розповів генеральний секретар Єнс Столтенберг. Країни НАТО домовилися надати Україні €40 млрд військової допомоги у 2025 році.

Читайте також: «Захід стає гнучкішим». Європейський експерт оцінив перспективу надсилання сил НАТО в Україну

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: