Дмитро Лиховій Журналіст

Бронювання від мобілізації. Маємо велику проблему

Мобілізація в Україні триває з величезними труднощами
фото: Depositphotos

Вписую в «реєстр ср***в» черговий: 23.12 – футболісти ФК «Оболонь» заброньовані від мобілізації, бо це «критично важливе» для економіки підприємство.

І вважаю за доцільне довести до вас наступні пояснення, бо це не така проста тема, як може здатися на перший погляд. Вмощуйтеся зручненько і читайте уважненько, бо це справді важливий фейсбучний лонгрід.

Спойлер: справа не в футболістах, а в потворній системі бронювання від мобілізації, як воно зараз є загалом.

Почну здалеку. Коли я за повісткою в жовтні прийшов у ТЦК, а далі з «карткою обстеження та медичного огляду» – у поліклініку на ВЛК, я здивувався, скільки там у чергах тусить людей – тих, що, як мені здалося, теж мобілізуються. Цей натовп дуже дисонував із зізнаннями працівників ТЦК (а я, звісно, поговорив із ними на тему мобілізації, щоб бути в курсах). «Воєнкоми» скаржилися, що зараз за повістками до ТЦК приходять лічені одиниці. Тупо ховаються, не беруть, уникають у різні способи, живуть не за місцем реєстрації тощо. Це зовсім не те, що було, наприклад, у 2014-му: рознеси по поштових скриньках тищу повісток на район Києва – кілька десятків військовозобов'язаних із потрібними ВОСами точно прийде, план буде. Зараз, як я розумію, план мобілізації не виконується від слова «зовсім».

Хто ж ці натовпи жвавих, впевнених у собі чоловіків у чергах на ВЛК? Це ті, хто не збирається мобілізуватись. Різні пільговики, батьки трьох неповнолітніх дітей, опікуни родичів з інвалідністю. А насамперед – заброньовані.

Тут ми підходимо до головного. Скільки, кого і як у нас бронюються зараз, в умовах загальної, здавалося б, мобілізації, та як до цього ставитись.

Таких – дуже багато. Це і вчителі та викладачі, і працівники фермерських господарств, і працівники багатьох підприємств, і спортсмени (ясне діло, футболісти всіх професійних клубів, не лише «Оболоні», і не лише гравці, і не лише футбольних клубів), і артисти, і т.д.

Як кажуть обізнані люди, крім очевидно логічних комунальних підприємств, перевізників, хлібозаводів та ін., у переліках є й працівники продуктових магазинів, лако-фарбових заводів, ПрАТ, які роблять скандинавські хлібці, школи велоспорту, симфонічні оркестри, танцювальні ансамблі, лялькові театри.

Ключовий показник, за яким бронюють їхніх співробітників, – визнання такого підприємства «критично важливим». Це, як ми вже розуміємо з оприлюдненого кейсу ФК «Оболонь», дуже спірне визначення.

Бронюють не всіх їхніх працівників, а до 50% від кількості військовозобовʼязаних.

У наших реаліях, ясна річ, трапляються перекоси. За грубі гроші до цих списків часто потрапляють зовсім ліві люди. Тоді як реальні фермери бідкаються, що фізично нема кому орати й косити, бо навколо «вигребли всіх» роботяг. І ще гірше, як каже Тарас Чмут, що з тієї самої причини гальмує виробництво на оборонних підприємствах.

Наразі такий «критичний» статус дається на 1 рік із потребою продовжувати його. Всілякі бізнес-асоціації частково обурюються, чому так мало, хочуть збільшити частку заброньованих, термін бронювання і так далі.

Визначальний етап формування списків на бронь «критично важливих» підприємств та затвердження таких працівників – Міністерство економіки. Є ще інші органи державної влади і місцевого самоврядування, які подають пропозиції. Генштаб – як проміжна ланка.

Для розуміння нюансу (про ті самі черги в ТЦК і ВЛК): щоб бути заброньованим, потрібно бути військовозобов'язаним і стояти на обліку у військкоматі. Для цього туди слід прийти з довідкою із підприємства, засвідчитись на обліку, пройти обстеження. Тому так.

Бронювання – це саме по собі не порушення вимог законодавства щодо загального військового обов'язку. Це лише відстрочка його ймовірного втілення – призову за мобілізацією.

Зараз ця відстрочка з бронюванням дається на 6 місяців, далі її потрібно продовжувати – за умови, що підприємство/установа збереже визначення «критичності».

І тут ми підходимо до головного висновку. Навіть до двох головних.

•1•

В умовах, коли сотні тисяч мобілізованих зразка 2022 року тупо кінчаються і справедливо нарікають і ниють, що вони віддуваються за всіх решту в тилу, що так не має бути, що вони потребують заміни й демобілізації, така роздута спотворена система бронювання тиловиків не є справедливою (хоча, можливо, зовнішні ознаки законності в ній здебільшого дотримані).

Не має бути так, що хтось хитросракий у тилу, військовозобов'язаний шофер, продавець чи баскетбольний функціонер – за гроші чи безплатно – отримує бронь від мобілізації за сприяння свого директора і на розсуд якогось чиновника. Тоді як такий самий водій, менеджер, журналіст чи футболіст, який не ухилився і не втік, а пішов до війська добровольцем або просто за повісткою, мусить тягнути цю воєнну лямку невизначену кількість років.

Ні, друзі, цю диспропорцію потрібно виправляти. Закон має бути один для всіх, і він має бути справедливим. Якщо ми справді хочемо перемогти чи принаймні не програти, квота на бронювання має бути скорочена й виправлена, лазівки – усунуті. Бронювання для військовозобов'язаних чоловіків і жінок на де-факто некритично важливих підприємствах і установах має бути скасоване.

Уточню: наразі, за нормативкою, із семи можливих критеріїв для визначення критичності підприємству/організації достатньо відповідати трьом чи навіть двом критеріям. Щоб отримати критичну ознаку де-юре. І цим користаються, не будучи такими де-факто.

Але, наприклад, просто справна сплата податків – як на мою скромну думку, не той маркер, за яким працівників можна відмазувати від призову. Це в інтересах бізнесу, але не в інтересах країни й оборони.

Критерії визначення «критичності» мають бути а) чіткими і прозорими; б) їх слід змінити й скоротити, наблизивши до реальної потреби воєнного стану та воєнної економіки – особливо з наближенням ще важчих часів.

Про це слід говорити вголос, і про це мають говорити притомні та незаангажовані люди (а не безуглі).

•2•

Нинішня система бронювання є, м'яко кажучи, дуже корупціогенною. Я більш ніж упевнений, що якщо копнути ті поіменні списки, які подаються від Мінекономіки, органів місцевого самоврядування, інших держорганів і далі, можна знайти кінці нових квартир, маєтків, люкс-авто відповідальних осіб. Але це вже питання до наших новостворених антикорупційних органів. Ну, і до активістів-антикорупціонерів (якщо вони самі не похапали собі бронь як «критично важливі» ГОшки – а є й такі, ми це знаємо).

Словом, знову все впирається в пресловуту «політичну волю», якої немає, і безпекову й фінансову зацікавленість тих, хто в тилу і в керівництві – на противагу тим, хто на фронті й на низових посадах в армії.

Декому у владі дуже вигідно залишати (і розширювати) таку потворну систему бронювання від служби в армії, як вона є зараз. Пофіг, що це зовсім не відповідає ані вимогам щодо підтримання обороноздатності, ані міркуванням справедливості, ані – дуже часто – законності.

При цьому такий підхід більш ніж влаштовує сотні тисяч військовозобов'язаних у тилу, які отримують ще один (здебільшого формально законний) спосіб відкосити від призову – отримавши бронь і засвідчившись на обліку в ТЦК.

Суспільний запит на «непризов», на жаль, і тут переважає запит на посилення оборони та запит на справедливість. Усвідомлюйте і виправляймо це.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

ЗСУ змусили окупантів відійти з двох передових позицій в районі Авдіївки – ISW
ЗСУ змусили окупантів відійти з двох передових позицій в районі Авдіївки – ISW
9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду
9 грудня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ЗСУ зберігають позиції у районі Кринок та продовжують позиційні бої: аналіз ISW
ЗСУ зберігають позиції у районі Кринок та продовжують позиційні бої: аналіз ISW
Як відомо, Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг схвалила підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу
Виконавчий директор Асоціації добувної промисловості оцінила наслідки підвищення тарифу на передачу електроенергії
Чоловіків, які підлягають призову, повертатимуть на Батьківщину шантажем
Мобілізація або… майно?! Що стоїть за ідеєю депутатки Безуглої скандал
Скандал зі «швидкою» та призовником в Одесі: Сили оборони півдня відреагували
Скандал зі «швидкою» та призовником в Одесі: Сили оборони півдня відреагували
Призывники будут вовлечены на должности, которые отвечают их навыкам
Украинское правительство изменит подход к мобилизации – The Guardian
Депутати не можуть дійти згоди щодо зміни політики щодо мігрантів
Новий закон щодо мігрантів розсварив політиків у Франції
Журналісти проаналізували закупівлі Генштабу ЗСУ
Смаргодинники і не тільки: на що Генштаб ЗСУ цьогоріч витратив мільйони гривень
Дата публікації новини: