Олеся Яхно Політтехнологиня

Починається довгий етап у відносинах США та Китаю

Сі Цзіньпін та Джо Байден
фото з відкритих джерел

Росія своєю війною дала старт турбулентностям і зміні балансу сил у різних регіонах

Незважаючи на досить загальні формулювання за результатами зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Китаю Цінь Гана у Пекіні, протистояння та довгостроковість уваги один до одного одночасно – відчутна.

Блінкен говорив (це з опублікованого комюніке) про «важливість збереження відкритих каналів комунікації щодо усього спектру питань, щоб зменшити ризик хибного сприйняття і розрахунків», а також про те, що «США підтримують міжнародний порядок, заснований на правилах».

Ган же зазначив, що «відносини США і Китаю зараз на найгіршому рівні, і що це невигідно обом сторонам». А також про те, що «Китай прагне вибудовувати передбачувані та конструктивні двосторонні відносини і сподівається, що Вашингтон зі свого боку продемонструє об’єктивне і раціональне розуміння Китаю».

Ці загальні формулювання так красномовно демонструють різні позиції (для тих, хто розуміє), але й підкреслюють, що сторони будуть шукати якщо не позиції (бо вони різні), то підходи для зближення. І тригером тут є Росія, яка своєю війною дала старт турбулентностям і зміні балансу сил у різних регіонах.

Блінкен запросив Гана до Вашингтону. А Байден раніше ще говорив, що хоче зустрітися з Сі. Буде цікаво.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: