Ексглава Фонду держмайна розкрадав гроші: оприлюднено шокуючі схеми

Ексглава Фонду держмайна розкрадав гроші: оприлюднено шокуючі схеми
НАБУ

НАБУ і САП встановили два епізоди діяльності злочинної організації

Детективи Національного антикорупційного бюро викрили злочинну організацію на чолі з колишнім головою Фонду держмайна. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Ймовірно мова йде про Дмитра Сенниченка.

«Впродовж 2019-2021 років учасники організації заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ «Одеський припортовий завод» та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». При цьому сума неправомірної вигоди, отримана членами злочинної організації за весь час контролю АТ «Одеський припортовий завод», становить понад 2 млрд грн», – йдеться в повідомленні.

Серед учасників злочину колишні:

  • голова Фонду державного майна України (керівник ЗО, організатор);
  • наближена до голови ФДМУ особа (співорганізатор);
  • радник голови ФДМУ;
  • два в.о. директора АТ «Одеський припортовий завод» (у різні періоди);
  • в.о. керівника АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»;
  • два власники ТОВ – переможця аукціону на «ОПЗ»;
  • дві фізичні особи – співучасники злочину.

Кваліфікація злочину: ч. 1 ст. 255 (у редакції Закону України від 05.04.2001 № 2341-III), ч.2 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України.

Зазначається, що в.о. директора «ОПЗ» і радника голови ФДМУ затримано в порядку ст. 208 КПК України. Сімом особам – ексголові ФДМУ, наближеній до нього особі, в.о. директора «ОПЗ», в.о. керівника АТ «ОГХК», двом власникам ТОВ і одній фізичній особі – про підозру повідомили в порядку ст.135, ст. 278 КПК України. Ще одній особі повідомлення про підозру вручили особисто.

НАБУ і САП встановили два епізоди діяльності злочинної організації.

Перший епізод

Перший – щодо корупції на «Одеському припортовому заводі» (99,56% акцій належить державі).

Слідство встановило, що на початку 2020 року голова Фонду держмайна домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради «ОПЗ», які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. Підозрювані – тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ «ОПЗ», два власники ТОВ – упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак.

Це було зроблено, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини. Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ «ОПЗ» та підконтрольним ТОВ може викликати запитання. Тому провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії.

Коли ж сталося інакше – незаконно скасували результати і підписали договір з наперед визначеним ТОВ, яке погодилося працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини. Як наслідок, АТ «ОПЗ» понесло непередбачені договором витрати на суму понад 80 млн грн.

«Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно аби мати можливість надалі привласнювати гроші», – зазначають в НАБУ.

В результаті, за період з травня по грудень 2020 року АТ «ОПЗ» втратило понад 390 млн грн.

Другий епізод

Другий епізод діяльності злочинної організації стосується «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» (100% належить державі в особі ФДМУ). НАБУ і САП встановили, що у жовтні 2020 року організатор ЗО домігся призначення «лояльного» в.о. директора АТ «ОГХК». Той, зі свого боку, на виконання вказівок «зверху» впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам рф та на територію тимчасово окупованого Криму.

Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 млн грн.

Варто зазначити, що екскерівник ФДМУ й інші члени ЗО намагались приховати свої злочинні дії. Ба більше, для створення іміджу особи, нетерпимої до корупційних проявів, впродовж 2019-2020 років колишній голова Фонду тричі виступив викривачем корупції, написавши відповідні заяви до НАБУ та широко поінформувавши про це громадськість. Як згодом виявили детективи і прокурори, про факти надання неправомірної вигоди тодішній керівник ФДМУ повідомляв, щоб усунути «конкурентів» на «ОПЗ» і «ОГХК» та інших підприємствах зі сфери ФДМУ – аби лише підконтрольна його злочинній організації компанія могла заробити. Про це свідчать виявлені під час розслідування документи.

Внаслідок двох епізодів діяльності злочинної організації державі заподіяно понад 500 млн грн збитків. Наразі НАБУ і САП встановлюють решту можливих учасників злочинної організації та досліджують інші випадки їхньої протиправної діяльності. Слідство триває.

Нагадаємо, у вересні 2022 року Верховна Рада обрала нового голову Фонду державного майна. Ним став член української переговорної делегації з РФ та колишній депутат від партії «Голос» Рустем Умєров.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: