День українського кіно-2024: історія свята та цікаві факти

День українського кіно-2024: історія свята та цікаві факти
Історія українського кіно починається з 1893 року
фото з відкритих джерел

У вересні 1896 року в Харкові відбулося перше кінознімання в Україні

Сьогодні, 14 вересня, відзначається День українського кіно. Це свято є важливою подією в культурному житті країни. «Главком» підготував для вас про історію заснування цього свята, цікаві факти та найпопулярніші фільми України.

Зміст

Коли відзначають День українського кіно?

Щорічно День українського кіно відзначається у другу суботу вересня. У 2024 році ця дата припала на 14 вересня. Указ «Про день українського кіно» 12 січня 1996 року підписав другий президент України Леонід Кучма.

«Установити в Україні професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно, яке відзначати щорічно у другу суботу вересня», – йдеться в указі.

Історія українського кіно

У вересні 1896 року в Харкові відбулося перше фільмування в Україні. Відомий фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів, а вже в грудні того ж року організував перший український кіносеанс, який пройшов у Харківському оперному театрі.

Дехто вважає, що історія українського кіно почалася у 1893 році. Йосип Тимченко, механік Одеського університету, розробив апарати для кінознімання та проєкції фільмів. Важливо, що його винахід з'явився на три місяці раніше за апарат Едісона і більш ніж на рік випередив братів Люм'єрів.

День українського кіно-2024: історія свята та цікаві факти фото 1

Перші кіносеанси в Україні пройшли в Одесі, Харкові та Львові. Уже після успіху документальних хронік почали знімати і художні фільми. Перший український ігровий фільм «Запорізька Січ» був знятий Данилом Сахненком у 1911 році. Стрічка розповідала про події часів кошового отамана Івана Сірка в середині XVII століття.

У дореволюційний період кіно стало домівкою для багатьох видатних українських акторів, серед яких була й Віра Холодна, справжня «королева екрану» того часу, яка народилася в Полтаві й активно знімалася в Одесі.

Видатна українська кіноакторка епохи німого кіно Віра Холодна
Видатна українська кіноакторка епохи німого кіно Віра Холодна
фото з відкритих джерел

Серпень 1918 року, коли Україна проголосила незалежність, став важливим етапом для українського кінематографа. Гетьман Павло Скоропадський видав указ про українізацію кіноіндустрії, і на його основі було створено першу українську державну кінокомпанію – «Українфільм». Проте цей факт тривалий час замовчувався через радянську окупацію, і українські дослідники дізналися про існування «Українфільму» лише після відновлення незалежності України в 1991 році.

У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, яке відновило кінопідприємства в Одесі та Ялті. У 1928 році в Києві відкрили нову кінофабрику, яка згодом стала Київською кіностудією імені Олександра Довженка. В цей період було створено кілька німих фільмів, зокрема Олександра Довженка «Земля», який став культовим для свого часу.

Письменник та видатний кінорежисер Олександр Довженко
Письменник та видатний кінорежисер Олександр Довженко
фото: Український інститут національної пам'яті

Олександр Довженко був видатним кіномитцем, який поєднував у своїй творчості елементи філософії, публіцистики та поезії. Його новаторські фільми, такі як «Звенигора» (1928) та «Земля» (1930), заклали основи для напряму, відомого як «українське поетичне кіно», і піднесли український кінематограф до світового рівня.

Цікаві факти про українське кіно

  1. Перший кіносеанс в Україні відбувся у 1896 році, завдяки зусиллям відомого фотографа Альфреда Федецького. Кадри, які побачила публіка, складалися з простих сюжетів – це були короткі замальовки з життя на вулицях Харкова.
  2. Перша німе кіно в Україні, відзняте у 1911 році, називалося «Запорізька Січ». А в 1927 році на екрани вийшла перша українська мультиплікаційна стрічка «Казка про солом’яного бичка», створена за мотивами народної казки, яка не збереглася до наших днів.
  3. У 1928 році відкрилася перша кінофабрика у Києві.. Два роки по тому, в 1930-му, світ побачив один із найвидатніших фільмів – «Землю» Олександра Довженка.
  4. Протягом тривалого часу українські фільми, як і кінематограф загалом, були німими. Лише в 1930 році на екрани вийшла перша озвучена кінострічка – «Ентузіазм. Симфонія Донбасу» режисера Дзиґи Вертова. Цей фільм справив велике враження на Чарлі Чапліна, який назвав його «звукоглядною симфонією».
  5. У 1964 році вийшов один із найвідоміших українських фільмів – «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Він отримав 39 міжнародних нагород та 28 призів на різних кінофестивалях у всьому світі.
  6. Мультфільм про трьох козаків, зокрема серія «Як козаки у футбол грали», яка вийшла у 1967 році, стала однією з найулюбленіших серед глядачів. До речі, гравці «Динамо» переглядали цей мультфільм перед важливими матчами, вважаючи, що він приносить удачу.
  7. З 1997 року українські фільми регулярно висуваються на премію «Оскар». У 2024 році «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримав перший для України Оскар у категорії «Найкращий документальний фільм».
  8. Перший український серіал під назвою «Царівна», створений за мотивами однойменної повісті Ольги Кобилянської, вийшов у 1994 році. Він складався з 20 серій.

Популярні українські фільми

«Додому» (2019)

Ця стрічка розповідає про кримськотатарську родину – батька та його синів, одного живого, іншого загиблого. Фільм здатний зачепити за живе кожного глядача, адже порушує важливі теми: війну на Сході України, окупацію Криму та долю кримськотатарського народу. Проте головною лінією є стосунки між батьками й дітьми та пошук свого місця у житті. Міжнародна прем’єра відбулася на Каннському кінофестивалі 2019 в програмі «Особливий погляд», а на ОМКФ того ж року стрічка здобула Гран-прі.

«Кіборги» (2017)

Це фільм про героїзм, самопожертву та любов до рідної землі. Випущена у 2017 році, стрічка режисера Ахтема Сеітаблаєва присвячена захисникам Донецького аеропорту, які тримали оборону протягом 242 днів восени 2014 року. Їхня стійкість і мужність настільки вразила супротивника, що ті назвали українських військових «кіборгами». Ця назва й стала заголовком фільму. Сценарій ґрунтується на реальних розповідях учасників бойових дій.

«Носоріг» (2021)

Стрічка Олега Сенцова, створена у співпраці України, Польщі та Німеччини, переносить глядача у кримінальний світ 1990-х. Головний герой на прізвисько Носоріг поринає у бандитське життя того часу, поступово скочуючись на шлях насильства, що веде його зовсім не туди, куди він очікував.

«Довбуш» (2023)

Події фільму розгортаються на початку XVIII століття в Карпатах, де місцеве населення страждає від польської шляхти. Брати Олекса та Іван Довбуші, що борються за справедливість, опиняються по різні сторони конфлікту через різне розуміння помсти.

У жорстокому світі лицемірства та гноблення Олекса прагне не лише вижити, а й здобути щасливе майбутнє для свого народу. Історичний пригодницький фільм «Довбуш» зняв український режисер Олесь Санін.  Він залучив до фільму професіоналів з Польщі та Канади. Зйомки проходили у Карпатах, на Тернопільщині та у Києві. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

«Розуміючи, що від початку Курської офензиви ставки радикально зросли, слід максимально мобілізуватись – і підтримувати і фронт та систему в тилу»
Війна перетворюється у гру на підвищення ставок
Начальник Генштабу ЗСУ Анатолій Баргилевич (зліва) та командувач об'єднаних сил ЗСУ Андрій Гнатов (справа) отримали нові військові звання
Список усіх командувачів, що отримали нові звання до Дня Незалежності
На початку 2000-х років українська делегація була змушена возити із собою власні продукти
Везли з Києва валізу з ковбасою. Ексглава президентського протоколу розказав, як Путін годував гостей з України
Сирський: Росія перекинула десятки тисяч окупантів на Курський напрямок, але все ще концентрується на Покровському
100 населених пунктів на Курщині під контролем ЗСУ: Сирський повідомив деталі
Як приватизація «Укрзалізниці» може знизити тарифи на вантажні перевезення
Аграрії закликають реформувати «Укрзалізницю»: це дасть змогу знизити тариф на вантажні перевезення
Зеленський зробив низку заяв під час пресконференції на форумі «Україна 2024. Незалежність»
Нові заяви Зеленського та ліміти на переказ коштів на картку. Головне за 27 серпня
Раніше ізраїльська сторона зверталася до молдавської і попросила виділити чартери для приїзду хасидів
Молдова заборонила хасидам проїзд своєю територією в Україну
Росіяни переправляють бронетехніку через Сейм
Ситуація для ЗСУ на Курщині погіршилася – DeepState
Наталія Алюшина прокоментувала заробітну плату держслужбовців
Які зарплати у чиновників? Голова Нацагентства з держслужби поскаржилася на існування багатих міністерств
Дата публікації новини: