Ліки від магнітних бур: що робити, щоб полегшити свій стан

Ліки від магнітних бур: що робити, щоб полегшити свій стан
Магнітні бурі можуть сильно погіршити наше самопочуття
фото з відкритих джерел

Як магнітні бурі впливають на організм та що з цим робити

Лікарі стверджують, що приблизно третина людей на планеті мають метеочутливість, тобто відчувають будь-які зміни в атмосфері. Особливо це стосується тих, хто має хвороби серця та судин, діабет або інші хронічні захворювання. Найбільш чутливою до магнітних бур є саме нервова система.

Що таке магнітна буря?

Магнітна буря – це явище космічної погоди, яке пов’язане з активністю Сонця
Магнітна буря – це явище космічної погоди, яке пов’язане з активністю Сонця
фото: odessa-life.od.ua

Магнітна буря – це глобальне явище в міжпланетному просторі, яке виникає в результаті взаємодії сонячного вітру з магнітосферою Землі. Сам по собі сонячний вітер – це потік заряджених частинок, які випускаються з Сонця в простір. Якщо цей потік є дуже сильним, магнітне поле збурюється, що впливає на його характеристики. Як правило, це триває від кількох годин до кількох діб (до 72 годин в цілому).

Це може вплинути на роботу електронних систем та і взагалі на все живе. Наприклад, через збурення магнітного поля Землі відбуваються перебої в роботі телекомунікацій, систем навігації на космічних апаратах, аж до руйнування енергетичних систем на землі. Не менш відчутним є вплив геомагнітних бур на людей та тварин: таке явище часто супроводжується головним болем, нудотою та поганим самопочуттям.

Тобто по суті, геомагнітні бурі – це стрімкі зміни магнітного поля Землі в періоди підвищеної сонячної активності. Цікаво, що у 1859 році відбулася найсильніша магнітна буря в історії спостережень (відома як Сонячний  супершторм). Вона вивела з ладу всі телеграфні системи в Європі та Америці, а нічне небо було світлим від малинового та зеленого сяйва.

Як магнітні бурі впливають на людину

Магнітні бурі впливають на людину через зміни в магнітному полі Землі, викликаючи фізіологічні зміни
Магнітні бурі впливають на людину через зміни в магнітному полі Землі, викликаючи фізіологічні зміни
фото: lmn.in.ua

Хоча для більшості людей магнітні бурі не представляють прямої загрози, їх вплив може відобразитися на загальному самопочутті людини. Як стверджують медики, першою реагує нервова система людини: може відчуватися запаморочення, тривожність, знижується продуктивність тощо.

Деякі дослідження показують, що магнітні бурі можуть впливати на біологічні процеси у людини, такі як сон, ритм серцевої діяльності та імунну систему. Зокрема, сімейний лікар Михайло Цюрак зазначив, що магнітні бурі негативно впливають на синтез мелатоніну.

Мелатонін – це гормоноподібна речовина, яка бере участь у регуляції циклу сну та виробляється в залозі, яка називається епіфізом або шишкоподібним тілом. Шишкоподібна залоза найкраще працює в молодості, а після 40 років кількість мелатоніну починає зменшуватися. Це підвищує чутливість організму до магнітних бур.

Також під час досліджень було помічено, що під час магнітних бур може відбуватися збільшення або зменшення кровотоку в капілярах, що може призводити до кисневого голодування, а як наслідок — до головного болю та поганого самопочуття. Через це геомагнітна буря може навіть спровокувати інфаркт, гіпертонічний криз або інсульт у людей, що страждають на хвороби серця та судин.

Симптоми магнітних бур

Загальна слабкість, нудота та головний біль – часті явища при магнітних бурях
Загальна слабкість, нудота та головний біль – часті явища при магнітних бурях
фото: vn.20minut.ua

Найчастіше геомагнітні бурі супроводжуються загальним погіршенням самопочуття. Найсильніше проявляються симптоми у метеозалежних, вагітних жінок, літніх людей та хворих на гіпертонію у вигляді симптомів:

  • головний біль;
  • запаморочення;
  • нудота або блювота;
  • втома;
  • збудженість або безсоння;
  • біль або слабкість в м'язах.

Але досить рідко буває так, щоб вплив від магнітних бур на організм був критичний. Зазвичай висока сонячна активність проходить без важких симптомів.

Що робити при магнітних бурях

В періоди високої сонячної активності дуже важливо пити якнайбільше води
В періоди високої сонячної активності дуже важливо пити якнайбільше води
фото: napensii.ua

В цілому, принципи здорового життя вже самі по собі можуть знизити тиск від магнітних бур та покращити самопочуття. Зокрема лікарі радять частіше перебувати на свіжому повітрі та провітрювати приміщення. Також корисно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Пийте не менше 1,5 л води на день, бажано чистої.
  2. Їжте більше риби, овочів, фруктів, зелені та продуктів, що багаті клітковиною.
  3. Постарайтеся зробити ваш відпочинок повноцінним: спіть не менше 7-8 годин, уникайте стресів.
  4. Спробуйте дихальні вправи та методики для заспокоєння нервової системи.
  5. Слідкуйте за новинами та прогнозами щодо можливої сонячної активності.

До речі, фізики пропонують ще один цікавий метод: провести магнітом по тілу та по голові, якщо маєте неприємні симптоми. Проте, якщо погане самопочуття непокоїть дуже сильно, зверніться до сімейного лікаря, оскільки магнітні бурі можуть посилювати симптоми від інших захворювань.

Що не можна робити при магнітних бурях?

Водночас є деякі речі, яких краще уникати у період високої сонячної активності. Наприклад:

  • Утримайтеся від кави, алкоголю, сигарет та енергетичних напоїв.
  • Не вживайте жирної та смаженої їжі.
  •     Бережіть себе від стресів, конфліктів або надмірного навантаження.

Якщо буря потужна, обмежте користування електронікою, гаджетами аби не посилювати навантаження від погодних умов на організм та техніку.

Ліки від магнітних бур

Також варто запастися необхідними ліками та препаратами, особливо, якщо ви маєте хронічні захворювання, страждаєте на гіпертонію або маєте метеозалежність. Загалом, ліки від магнітних бур можуть бути в кожній аптечці:

  • ліки від головного болю: аспірин, ібупрофен, анальгін, парацетамол тощо;
  • вітаміни;
  • добавки з необхідними для організму мікроелементами, особливо це стосується заліза, калію та кальцію.

Водночас варто не призначати ліки на свій розсуд і порадитися з лікарем щодо доцільності та дозування препаратів.

Що пити коли магнітні бурі?

Трав’яні та фруктові чаї дуже добре допомагають нормалізувати стан
Трав’яні та фруктові чаї дуже добре допомагають нормалізувати стан
фото: cherkasy-city.com

Взагалі, в періоди високої сонячної активності варто пити більше рідини. Особливо звичайної чистої води, адже від неї залежать всі біологічні процеси, та і тонус організму в цілому.

Вода є найкращим варіантом напою, особливо під час стресових ситуацій, зокрема як магнітні бурі. Вона допомагає зберігати гідратацію та підтримувати нормальний водно-сольовий баланс та роботу організму в цілому. Також варто звернути увагу на:

  1. Спортивні напої. Вони можуть бути корисними для відновлення втрачених електролітів та гідратації.
  2. Трав'яні чаї. Зокрема варто частіше пити м'ятний, ромашковий чи лимонний чай, адже вони можуть слугувати заспокійливими та допомагають зняти стрес під час магнітних бур.
  3. Фруктові соки. Бажано, щоб вони були свіжовижатими, містили м'якоть та не містили консервантів. Такі соки є чудовим джерелом вітамінів, а також добре освіжають та надають нових сил для організму.
  4. Наваристі бульйони. Вони відновлюють сили організму та покращують загальне самопочуття.
    А от чорні чаї чи каву краще уникати, адже вони можуть підняти рівень кортизолу в організмі, що призведе до напруженості, високого тиску та стресу.

Отже, самі по собі магнітні бурі не є критично небезпечними, але завдати відчутного впливу на організм людини можуть. Тому важливо дотримуватися здорового образу життя, лягати спати і прокидатися в один і той самий час, а також слідкувати за прогнозами магнітних бур.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: