Лікарі запропонували лікувати Covid-19 спреєм для носа з антитілами лам

Лікарі запропонували лікувати Covid-19 спреєм для носа з антитілами лам
Наноантитіла лам можуть стати ефективним засобом від Covid-19
Фото: Depositphotos

Наноантитіла лам дешеві у виробництві і їх можна доставляти безпосередньо в дихальні шляхи

Використовувати назальний спрей з антитілами лам як засіб від Covid-19 запропонували британські фахівці з Інститута Розалінд Франклін. Дослідження було опубліковане в журналі Nature Communications.

Більш ранні спостереження показали, що наноантитіла (крихітні молекули з одним зв'язує доменом, що розпізнає антигени) лам успішно нейтралізують SARS-CoV-2 в клітинних культурах і, потенційно, можуть стати ефективним засобом від Covid-19.

Автори роботи ввели в організм лами частини білкового шипа віріона SARS-CoV-2. Це змусило її імунну систему виробити наноантитіла проти нього.

Потім дослідники взяли у лами кров і змогли отримати з неї чотири наноантитіла. Дослідники сформували з них трикомпонентні ланцюжки, щоб підвищити ефективність, і протестували на хворих Covid-19 хом'яків. Це дозволило знизити у тварин вірусне навантаження в легенях і скоротити втрату маси тіла в порівнянні з хом'яками, які не отримували лікування.

Наноантитіла лам дешеві у виробництві і їх можна доставляти безпосередньо в дихальні шляхи, в той час як людські доводиться вводити внутрішньовенно, пояснюють дослідники. Через невеликий розмір наноантитіла легко проникають через тканини і зв'язуються з віріонами. Вчені розраховують, що це дозволить використовувати антитіла в формі спрею для носа або інгалятора.

Як відомо, 23 вересня Україна переходить у «жовту» зону карантину. У МОЗ повідомили, що майже усі госпіталізовані з коронавірусом в Україні – невакциновані.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко оголосив про введення обов'язкової вакцинації проти коронавірусної хвороби для працівників освіти та чиновників.

Як повідомив міністр охорони здоровя Ігор Ляшко, у регіони вже направлені інноваційні ліки прямої дії на коронавірус, які в Україну доставили з США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: