«Всі відео катастрофи українського літака в Ірані не мають ніякого відношення до цього літака», - експерт

«Всі відео катастрофи українського літака в Ірані не мають ніякого відношення до цього літака», - експерт

Авіакатастрофа Boeing 737 авіакомпанії МАУ у Тегерані

У кабіні літака не було такої пожежі і такої температури, яка би завадила пілотам працювати

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін, який очолював українську експертну групу спеціалістів, що працювали на місці авіакатастрофи Boeing 737 авіакомпанії МАУ у Тегерані,  сказав, що відео, які почали з’являтися  в Інтернеті одразу після катастрофи, не мають жодного відношення до цього літака.

«Всі відео, які ми бачили, думаємо, не мають ніякого відношення до цього літака», – сказав в інтерв’ю «Главкому» Олександр Рувін.

 «Відео є і їх дуже багато, на усіх  них літаки горять. Мені здається, що це спеціально якісь відео прив’язали до цієї історії. Якщо полазити і подивитися, де вони записані, то точно виявиться, що записи зроблені в різні терміни. Може, якісь інші літаки падали, ми не знаємо», – сказав Олександр Рувін.

Експерт пояснює : «літак летить, ось він починає горіти, падає, вибух. Дивимося на уламки. Чи бачите ви на них кіптяву? Я не бачу. Так, є фрагменти, на яких трохи видно кіптяву, вона була з передньої частини. Керосин загорявся і зрозуміло, що це кіптява від згорілого керосину. Навіть фарба не зіпсувалася. А якщо була би пожежа, фарба хоча би потріскалася. Скло би потріскалося від температури, а воно ціле (скло на кабіні)».

Фото уламків літака, на яких чітко видно відсутність кіптявиФото уламків літака, на яких чітко видно відсутність кіптяви

На уламках літка видно чорну смужку. Це, за словами Олександра Рувіна,  доводить, що горіло щось усередині і чорний дим виходив назовні через отвір від елементу ураження і цей дим залишив на чистому фюзеляжі чорну смужку. «Тобто горіло всередині, а не зовні», – уточнив експерт.

Олександр Рувін зазначив, що експертна група дослідила повністю кабіну пілота і зробила висновки, що там не було такої пожежі і такої температури, яка би завадила пілотам працювати. «Пластмаса ціла в середині… Є маленькі ознаки пожежі, але це зовсім не та пожежа, яка могла бути. Від великої пожежі усе б згоріло», – сказав Рувін.

Нагадаємо, на світанку 8 січня 2020 року сталась найбільша авіакастрофа в історії української авіації. Після вильоту з аеропорту у Тегерані зазнав аварії Boeing 737 авіакомпанії МАУ. Новий лайнер, якому виповнилось лише три роки, виконував рейс PS752 Тегеран-Київ. У результаті трагедії загинули 176 громадян з семи країн, в тому числі 11 українців.

Іран за кілька годин після трагедії заявив про технічну причину катастрофи, мовляв, загорівся двигун. Та вже за добу Канада та інші країни, громадяни яких загинули, були однозначними: літак збили. 9 січня CBS News і Newsweek з посиланням на американську і іранську розвідки повідомили, що у лайнер влучила іранська ракета ТОР (SA-15 Gauntlet). Нібито був зафіксований постріл з двох ракетнопускових установок.

Під тиском фактів Іран був змушений визнати свою причетність і провину. Натомість досі не поспішає визнавати вину. Намагання заплутати розслідування тривають досі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: