На Хмельниччині віряни вимагають від храму Московської церкви перейти до ПЦУ

На Хмельниччині віряни вимагають від храму Московської церкви перейти до ПЦУ
Віряни автокефальної Української православної церкви закликали намісника храму перейти до УПЦ/ПЦУ
фото: скріншот з відео Юрія Диски

Віряни Української церкви озвучили дві головні вимоги

У суботу, 17 червня до собору ікони «Божої матері «Неопалима Купина», який контролюється церквою Московського патріархату, прийшли віряни автокефальної Української православної церкви (УПЦ/ПЦУ) з вимогою до намісника храму, протоієрея Віктора Тишкуна, перейти до УПЦ/ПЦУ.

Люди озвучили дві вимоги: перейти до УПЦ/ПЦУ та розмовляти й правити у церкві українською мовою.

За словами тих, хто прийшов із вимогами полягає в тому, що сьогодні храм «Божої матері «Неопалима Купина» перебуває у керівництві Церкви Московського патріархату, тобто Церкви держави-агресора. Намісник храму разом із прихильниками Церкви Московського патріархату в Україні заявили, що не збираються переходити і скандували «Ми проти ПЦУ!». Протоієрей Віктор Тишкун також заявив, що люди, які прийшли вимогами, прийшли не з власної волі. На його переконання, це дії державної машини.

«До ПЦУ ми не переходили і переходити не будемо. Майна не віддавали і не віддамо. Ми знаємо, що це не ви боретеся. Це явно бореться державна машина. Якби держава не підтримувала оце все, що ви робите, беззаконня, то нічого не було», – сказав протестувальникам протоієрей Віктор Тишкун.

На запитання гостей «якого патріархату ваша церква?», намісник храму не відповів прямо. Натомість заявив що УПЦ є незалежною і самокерованою.

Акція пройшла мирно, декілька десятків протестувальників після дискусії покинули територію собору.

Нагадаємо, 7 квітня 2023 р. депутати Нетішинської міськради ухвалили рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Хмельницької області», яким заборонили діяльність Української православної церкви московського патріархату (офіційно зареєстрованої як Київська митрополія Української православної церкви) на території Нетішинської міської територіальної громади.

Раніше прикордонники на в’їзді до Києва виявили священника Української православної церкви Московського патріархату, в телефоні якого знайшли проросійський контент.

До слова, господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення повернути Миколаївський собор із келіями XVI-XVII століть у місті Кременець Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: