Опитування показало, яке улюблене зимове свято українців та чи варто переносити Різдво

Опитування показало, яке улюблене зимове свято українців та чи варто переносити Різдво
Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва на Заході і в Києві
фото з відкритих джерел

Протягом останніх 10 років з кожним роком зменшується кількість прихильників Нового року, натомість Різдва – збільшується

Улюбленим новорічно-різдвяним святом українці назвали Різдво. Більшість святкує його 7 січня та не підтримує перенесення Різдва на 25 грудня. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

Згідно результатів дослідження, найулюбленішими новорічними святами українців є Різдво (49%) і Новий рік (37%). День Святого Миколая обрали 6%, Старий Новий рік – 4%. Жодне з цих новорічних свят не люблять 2%.

Соціологи зауважують, що протягом останніх 10 років з кожним роком зменшується кількість прихильників Нового року, натомість Різдва – збільшується.

Графіка: ratinggroup.uaГрафіка: ratinggroup.ua

«Святкування Нового року відносно більш улюблене для жителів Сходу і Півдня, молоді і чоловіків. Різдво значно частіше обирали на Заході, люди середнього і старшого віку, жінки, а також віруючі ПЦУ та греко-католики. Однаковою мірою улюблені ці два свята для мешканців Центру і Києва», – йдеться в повідомленні.

Лише 4% святкують Різдво саме 25 грудня, тоді як більшість опитаних (71%) – 7 січня. Водночас, 18% українців святкують Різдво двічі (25 грудня і 7 січня) і їх кількість за рік дещо зросла.

8e473

Частіше про подвійне святкування Різдва говорили мешканці Заходу, Києва та греко-католики. Лише 6% не святкують Різдво взагалі (найбільше таких серед молоді та мешканців Півдня, Сходу).

Чверть опитаних підтримують ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. 58% респондентів проти такої ідеї. Ще 15% зазначили, що їм байдуже це питання і 1% – не змогли відповісти.

2a9623

У динаміці за останні п’ять років зменшилася кількість тих, хто проти перенесення дати святкування Різдва (з 69 до 58%) і дещо зросла кількість прихильників (з 15 до 26%).

Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва на Заході і в Києві: близько 40% підтримують і майже стільки ж не підтримують. Дещо більше підтримують цю ініціативу опитані середнього й старшого віку, а також греко-католики.

Опитування проводили 20-22 грудня 2021 року серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.

Раніше Епіфаній розповів, коли більшість українців святкуватимуть Різдво 25 грудня.

Ще єпископ Української Греко-Католицької Церкви, апостольський візитатор для українців-католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій Ляхович розповів, що святкувати Новий рік перед Різдвом не є нормально.

Також Епіфаній розповів про можливість послаблення або скасування посту на Новий рік.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: