Уряд затвердив нову форму військового квитка

Уряд затвердив нову форму військового квитка
Військово-обліковий документ оформлюється та видається в електронній або паперовій формі
фото: Depositphotos

Мінцифри пояснило, чи буде в «Дії» військовий квиток

Кабінет Міністрів України затвердив нову форму військового квитка. Також змінений порядок оформлення та видачі військово-облікового документа. Про це йдеться в постанові від 16 травня 2024 р. №559.

У документі зазначено, що військово-обліковий документ оформлюється та видається (або замінюється):

  • в електронній формі – засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та єдиного державного веб-порталу електронних послуг («Дія»), зокрема з використанням мобільного додатка «Дія» (у разі технічної реалізації);
  • у паперовій формі – на бланку, форма якого затверджується  постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. № 559.

При цьому військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цієї постанови, вважаються дійсними до видачі документів нового зразка.

Утім, Мінцифри в коментарі «Судово-юридичній газеті» пояснило, що в «Дії» не буде військового квитка. Постановою Кабміну лише передбачено таку можливість – у разі її технічної реалізації. Нині ж і найближчим часом такої опції не передбачається.

В оновленому військовому квитку міститиметься інформація про ПІБ, дату народження, ІПН, дані про результат військово-лікарської комісії (ВЛК), відомості про наявність відстрочки або бронювання. Також там будуть наявні дані про те, чи не є громадянин ухилянтом.

Уряд затвердив нову форму військового квитка фото 1
скриншот із урядового порталу
Уряд затвердив нову форму військового квитка фото 2
скриншот із урядового порталу
Уряд затвердив нову форму військового квитка фото 3
скриншот із урядового порталу

Постанова набирає чинності 18 травня одночасно із законом про посилення мобілізації.

Нагадаємо, відзавтра прикордонники в пунктах пропуску перевірятимуть наявність військово-облікового документа у чоловіків віком від 18 до 60 років. Які категорії громадян підлягатимуть обов’язковій та необов’язковій перевірці, повідомила Держприкордонслужба.

Перевірка з 18 травня інспекторами ДПСУ в пунктах пропуску військово-облікового документу чоловіків призовного віку передбачена змінами до законів України «Про правовий режим воєнного стану» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Як відомо, завтра, 18 травня, набуває чинності новий закон про мобілізацію – на всіх ухилянтів, які отримали по декілька штрафів та не з’являються до ТЦК, чекатиме кримінальна відповідальність. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: