17 грн за кубічний метр. Ціна на газ сягнула рекордної позначки

17 грн за кубічний метр. Ціна на газ сягнула рекордної позначки
Ціни на українському ринку ростуть слідом за цінами на європейському ринку
фото з відкритих джерел

Ціни на газ в Европі піднялися до 13 річного максимуму

Ціна на газ на газовому хабі TTF в Нідерландах 6 липня підскочила до понад 17 грн за кубічний метр (37,8 EUR за МВт-год) – до 13 річного максимуму ( з 2008 року). Ціни зростають через зупинку газопроводу «Ямал-Европа» на планове технічне обслуговування. Планується також зупинка в липні першої гілки газопроводу «Північний потік-1».

Дані: ueex.com.uaДані: ueex.com.ua

Ціни на українському ринку ростуть слідом за цінами на європейському ринку і вже побили історичний рекорд – 15 грн за кубометр. Деякі постачальники газу в Україні вже пропонують газ підприємствам теплокомуненерго та ОСББ за ціною 15 грн за кубометр. Ситуація набуває загрозливих масштабів. Водночас «Газпром» відмовляється бронювати додаткові транзитні потужності для експорту газу в Европу через Україну, що й спричинило різке зростання цін на европейському ринку.

Глава ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон звинуватив «Газпром» у зловживанні монополією на ринку. Він закликав Єврокомісію вплинути на «Газпром». За його словами, єдино можливий ринковий спосіб знизити ціну – це збільшити пропозицію. … Зараз Україна постійно пропонує ринку 62 млн куб м на добу додаткових потужностей, але «Газпром» не поспішає їх використовувати. І це цілком зрозуміло – навіщо докладати зусиль для зменшення ціни, за якою ти продаєш газ?» – підкреслив він.

Водночас сайт «Газпрому» повідомляє про наближення до історичного рекорду експорту в першому півріччі 2021 року. «За січень-червень 2021 року «Газпром» видобув майже 261 млрд куб м газу. Це на 18% (на 39,8 млрд куб м) більше ніж за аналогічний період минулого року. Експорт в країни далекого зарубіжжя досяг 99,9 млрд куб м. Зростання порівняно з аналогічним періодом 2020 року склало 25,7%, чи 20,4 млрд куб м».

Втрата транзиту газу з Росії до країн Европи – це проблема не лише України, це проблема Европи. Таку думку в контексті ризиків добудови «Північного потоку-2» під час Українсько-словацького енергетичного форуму висловив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Він нагадав, що українська ГТС здатна транспортувати 146 млрд куб м газу на рік і завдяки своїй маневреності завжди була та залишається надійним виконавцем своїх зобов’язань і жодного разу не зупиняла транзит газу до країн Европи. Натомість російські морські газопроводи подібної гнучкості забезпечити не зможуть.

«Ніяких зрушень ми не помічаємо. «Газпром» залишається монополістом і не допускає ні російських незалежних видобувачів до транзитних газопроводів, ні середньоазіатських. Фактично, «Газпром» повністю монополізував експорт газу з РФ трубопровідним транспортом», – говорить Макогон.

«Навіть в «Газпромі» прогнозують, що цей рік буде дуже важким – рівень газу в європейських сховищах дуже низький і потрібно буде закачати дуже великий обсяг. Якщо «Газпром» не буде докуповувати у нас додаткові потужності, в Європі можуть бути проблеми з наповненням газосховищ. 15 млн кубометрів на добу – цього недостатньо. В моєму розумінні, «Газпрому» потрібні мінімум 63 млн куб. м пропонованих нами транзитних потужностей», – резюмував Макогон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: