Газова криза в Україні. Коболєв розповів, що може нейтралізувати плани Путіна

Газова криза в Україні. Коболєв розповів, що може нейтралізувати плани Путіна
Коболєв: «Путін відчув запах крові, він розуміє, що може зараз перемогти
фото скріншот відео

Ексголова «Нафтогазу» вважає, що треба терміново зупинити імпорт газу з України

Росія робить все для того, аби європейський ринок отримував якомога менше газу та мав можливість перепродавати його Україні. Проте ситуацію можна виправити, розповів ексголова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в етері програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Зараз світ перебуває в глобальній енергетичній кризі і ми на це не можемо вплинути. На що ми можемо вплинути, так це на ситуацію з «Північним потоком – 2». На жаль, був втрачений такий важливий інструмент, як санкції проти самого оператора та проти керівника. Що дало зараз цьому проєкту рухатися вперед. Цей рух вперед і є головним фактором, чому Росія себе так веде. Путін відчув запах крові, він розуміє, що може зараз перемогти. Для цієї перемоги Росія проводить спецоперацію на європейському ринку газу, яка називається – ми сушимо європейський ринок. Вони зменшують можливість європейського ринку отримувати будь-який газ і перепродавати його нам», – наголосив Коболєв.

За словами ексголови «Нафтогазу», Україна зараз зайшла в серйозну зону ризику напередодні опалювального сезону. «Може статися так, що коли взимку ми захочемо купувати газ в Європі, його там банально не буде або нам його не продадуть. Тоді ми потрапляємо в зону ризику. Я не говорю, що ми не пройдемо цю зиму, я зараз говорю, що ми зайшли в серйозну зону ризику і ми не маємо підтримки одного з найбільших партнерів – Білого дому, яка була раніше. Ми можемо зараз опинитися один на один з європейським інфантилізмом. Ситуація в Україні дійсно не дуже приємна, бо була зроблена дуже велика помилка у травні–червні цього року, коли не було придбано газ українських виробників», – уточнив Коболєв.

Водночас Коболєв розповів, хто може допомогти вирішити газову кризу в Україні: «По-перше, домовлятися з трейдерами, щоб газ залишався в підземці. Треба зупинити той експорт газу, який зараз відбувається. По-друге, треба повертатися за стіл переговорів із американцями, Білим домом, домовлятися про їх підтримку в Східній та Центральній Європі. Треба домовитися з ними про те, що коли буде кризова ситуація, якщо Росія зіграє жорстко, то ми отримаємо імпорт газу. І тоді зона ризику стає набагато меншою».

Нагадаємо, Тимошенко озвучила, скільки за газ платять місцеві громади.

Вітренко розповів, що станеться в разі запуску «Північного потоку – 2»

Раніше Росія заявила, що газопровід «Північний потік – 2» буде готовий до запуску вже найближчим часом.

До слова, за інформацією Politico, Джо Байден не збирається запроваджувати санкції проти «Північного потоку – 2». Вашингтон вважає, що більш радикальні заходи щодо російського газопроводу можуть погіршити відносини з Німеччиною.

Раніше польські політики назвали останній шанс зупинити газопровід.

Нагадаємо, Комітет Палати представників США схвалив поправки до проєкту оборонного бюджету США на 2022 рік. Серед пропозицій конгресменів – санкції проти «Північного потоку – 2», використання титану з України, а також нові санкції проти Росії та російських олігархів, високопосадовців та медійних осіб.

Водночас Банкова заспокоює українців: газу достатньо.

«Нафтогаз України» пропонує бюджетним та релігійним організаціям середньострокові контракти з фіксованою ціною на газ – 13,7 грн за кубометр (із транспортуванням та ПДВ – 16,8 грн). Контракт укладається до кінця 2022 року.

Нагадаємо, меморандум, запропонований українським урядом місцевим громадам, не вирішує проблеми подорожчання в Україні, і сотні населених пунктів у всій країні вже зараз опинилися перед небезпекою залишитися в морози без опалення.

Голова правління НАК «Нафтогазу України» Юрій Вітренко вважає, що зупинка транзиту газу з Росії в Угорщину через територію України має стати підставою для накладання санкцій на «Північний потік – 2».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: