Кур’єрам та таксистам приготуватися? Нардепи пропонують платити податки по-новому

Кур’єрам та таксистам приготуватися? Нардепи пропонують платити податки по-новому
Нововведення покликане спростити умови для легалізації понад 500 тис. самозайнятих осіб
фото з відкритих джерел

Законопроєкт щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів ініціювали 18 нардепів

Народні депутати пропонують запровадити спеціальний режим оподаткування доходів, одержаних фізособами від здійснення окремих видів діяльності. Йдеться, зокрема, про кур'єрів, таксистів, а також майстрів манікюру, перукарів і не тільки. Про це йдеться у відповідному законопроєкті №10166.

Як зазначено на картці документа на сайті парламенту, проєкт закону наразі наданий для обговорення, і направлений на розгляд Комітету.

Законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності, був ініційований 18 нардепами.

Для чого потрібен спецрежим

Як пояснив один з авторів документа нардеп Ярослав Железняк, нововведення покликане спростити умови для легалізації понад 500 тис. самозайнятих осіб (кур'єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів – загалом 20 видів діяльності).

Крім того, це дозволить визначити юридичну площину для діяльності онлайн-платформ відповідно до вимог Директиви про адміністративне співробітництво (DAC7) щодо автоматичного обміну інформацією операторів цифрових платформ, пояснив парламентарій. Це пов'язано із наміром гармонізації українського законодавства з Євросоюзом, додав нардеп.

«Законом буде створено прозоре й зрозуміле регулювання діяльності онлайн-платформ. Адже в одних тільки Uber, Bolt, Uklon, Glovo – понад 300 тис. самозайнятих водіїв та кур'єрів! (Цих платформ більше – Kabanchik тощо, їхня кількість зростає)», – розповів Железняк.

Також зазначається, що подібна платформа для надання податкових даних про доходи таких самозайнятих осіб дозволить розв'язати проблему обліку готівкових надходжень.

«Це детінізація економіки та суттєвий крок уперед у диджиталізації податків», – каже Железняк.

У чому переваги спецрежиму

Переваги для держави:

  • додаткові надходження до бюджету;
  • створення можливості «просто сплачувати податки» для понад 500 тисяч самозайнятих;
  • створення зрозумілих умов діяльності «операторів цифрових платформ».

Переваги для громадян:

  • спрощення та автоматизація обліку;
  • низький податок – 6% (для цієї категорії самозайнятих не потрібно реєструвати ФОП, наймати бухгалтерів, подавати звітність).

Як зазначає Железняк, переходити на оплату податків за спеціальним режимом українці зможуть за бажанням.

Нагадаємо, влада зобов’язала водіїв таксі видавати касові чеки

До слова, в Україні може з'явитися новий податок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: