На Кіровоградщині зібрали рекордний врожай соняшника. Чи вплине це на ціну олії

На Кіровоградщині зібрали рекордний врожай соняшника. Чи вплине це на ціну олії
Цьогоріч українські аграрії зібрали рекордний урожай соняшника
фото з відкритих джерел

Аграрії пояснили, як формується ціна на олію

У Кіровоградській області зібрали рекордний врожай соняшника. Це понад 1,5 млн т, що у два з половиною рази більше, ніж торік. Про це повідомляє «Суспільне» з посиланням на коментар начальника відділу обласного департаменту агропромислового розвитку Григорія Арсірія.

Площа посів була така, як і минулого року – 600 тис. га. Чому рекордні врожаї не впливають на ціну олії?

Ціна на соняшник

Директор інституту сільського господарства у селі Созонівка Кропивницького району Ігор Семеняка розповів, що до 2020 року ціна на соняшник коливалась у межах 8-12 тис. грн/т.

«У минулому році внаслідок дуже жорсткої посухи, відсутності товару на ринку, піднялася ціна на соняшник до 18-20 тис.», – каже Ігор Семеняка. – І на весну 21-го року сягнула 25 тис. грн/т».

Рекордний врожай соняшника не знизив його ціни до показників 2016 року, і не вплинув на вартість соняшникової олії. Нині його ціна – до 19 тис. грн/т.

Україна лідирує по реалізації олії у світі – це понад 50% світового експорту.

«І ось начебто Україна мала б диктувати ціну на олію, – каже Ігор Семеняка, – але з іншого боку, ця ціна формується в залежності від попиту. Її продають по тій ціні, яку дає переробник або експортер».

У Кіровоградській області вирощують найбільше соняшника в Україні

В області соняшник вирощують чотири тисячі господарств, розповів Григорій Арсірій. Це в межах 10% від загального виробництва соняшника в Україні. За сезон область у змозі переробити 2,3 млн т насіння соняшника. По виробництву соняшникової олії область займає третє місце.

Ціна на олію

У селищі Новоархангельськ Голованівського району тридцять років працює місцева олійня. За добу можуть зробити три тонни олії, говорить її власник Микола Малий. Її ціна – 50 грн/кг, що дорожче на 15-20 грн за минулорічні ціни. Микола Малий говорить, працюють раз або два рази на місяць, бо не мають клієнтів: «Не всі люди готові переробити за ті ціни. Підняли, бо електроенергія здорожчала».

Дорожчати олія почала в лютому 2021 року. У супермаркетах Кропивницького пляшка соняшникової олії (850 мл) коштувала тоді 46 грн, у квітні на шість грн дорожче, за місяць піднялася на три грн, в червні була 59 грн. Нині коштує 57,5 грн.

За словами власника олійні з Новоархангельська, якщо завдяки дотаціям держава не допоможе представникам малого та середнього бізнесу, він не витримає конкуренції із супермаркетами і закриє олійню.

Врожай не впливає на ціну олії

На ціни в Україні не впливають такі чинники, як врожай чи неврожай, розповів економічний аналітик, колишній працівник Інституту світової економіки Всеволод Степанюк. Називає фактори ціноутворення олії:

внутрішній ринок не захищений і залежить від світових цін:

  • монополізм на ринку – більшу частину ринку з виробництва олії в країні займають два-три холдинги;
  • монополізм в супермаркетах;
  • податкова політика держави.

Нагадаємо, за останні 12 місяців соняшникова олія стала рекордсменкою зі зростання вартості. Про це заявили учасники круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Як повідомлялося раніше, високі ціни на харчові продукти в уряді пояснюють пандемією коронавірусу та світовими цінами. Про це заявила перша віце-прем'єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко.

«Тому що є світові ціни. Тому що є відкрита економіка України. Звичайно, що ми експортуємо всі ці продукти, тому і зростання відбувається. Тому що ми працюємо на світових ринках», – сказала Свириденко.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: