Підвищення цін на електрику та віялові відключення: чого українцям очікувати в червні

Підвищення цін на електрику та віялові відключення: чого українцям очікувати в червні
Підвищення цін на електроенергію може «вдало» збігтися із віяловими відключеннями світла
фото з відкритих джерел

Підвищити ціни на електроенергію доведеться, щоб закрити фінансову діру в бюджеті країни

1 червня в Україні планують підвищити ціни на електроенергію для населення. Стрибок буде чималим: від нинішніх 1,68 грн до 2,88 грн за кВт на годину. Про це пише «Дзеркало тижня». 

З підвищенням цін на електроенергію зволікали: воно мало би відбутися ще в квітні, потім у травні, тепер у червні. Причина в тому, що в системі просто немає грошей.

«Розмір дірки через дотування цін уже на рівні 140 млрд грн (майже $4 млрд), а покривати їх нема чим. Основним донором завжди був (та й залишається) «Енергоатом», який відпускав електроенергію за пільговими цінами. Але його можливості у війну різко зменшилися. 2021 року з 86 млрд кВт·год виробництва НАЕК майже половину (46%) давала захоплена зараз орками Запорізька АЕС. Рештою станцій нинішнього тарифу не потягнути. Повна собівартість (з урахуванням усіх витрат) у атомників уже підбирається до нинішньої ціни електроенергії для населення», – йдеться у повідомленні.

Ситуацію трохи пом'якшують гідроелектростанції «Укргідроенерго», але там у рази менші обсяги виробництва. І навіть новий рівень цін проблему вирішить лише частково, у кращому разі запобігши розростанню фінансової діри. Населення зараз споживає на рік близько 32–33 млрд кВт на годину (до повномасштабного вторгнення – 38,6 млрд). Тобто за рік за старою ціною це близько півсотні мільярдів гривень, за новою – 92 млрд.

Частина населення отримує пільги – на покриття вартості електрики захищеним категоріям українців нині закладено 3,8 млрд грн. Після підвищення цін «допомога» збільшиться до 8 млрд грн. Загалом сумарно економія протягом перших дванадцяти місяців становитиме в кращому разі 34 млрд грн. Раніше частину тарифів покривали за рахунок промисловості, але її споживання впало з півсотні мільярдів кіловат-годин до трьох десятків.

«Була ідея зробити розбивку ціни за обсягами споживання. Але від неї відмовилися. Хоча близько 1% населення споживає майже 7% електроенергії. Але половина з них (70 тисяч абонентів) – це люди на електроопаленні. Власники маєтків, як зазвичай, просто встановлять кілька лічильників», – пише видання.

Тому підвищити ціни на електроенергію рано чи пізно доведеться. При чому із гарантованою негативною реакцією українців. Тому влада зволікала, як тільки могла. У результаті пропустили найкращий час для зміни тарифів – одразу після зими, коли загальна платіжка по комуналці серйозно знижується. Підвищені тарифи мають непогані шанси збігтися з початком віялових відключень електрики.

Нагадаємо, що в Україні влітку можливі відключення електроенергії через збільшення навантаження на енергосистему та ремонтні роботи. Однак вимкнення світла складатимуть не більше трьох діб.

Перш за все, влітку збільшуватиметься навантаження, споживання електроенергії, а «Укренерго» треба ремонтувати дуже багато об'єктів. Але для того, щоб їх ремонтувати, потрібно їх вимикати. Тому це буде пов'язано виключно з ремонтом, реконструкцією, підготовкою до опалювального сезону. І це, якщо не буде ще нових руйнувань від ракетних ударів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Зараз Україна експортує невеликі обсяги в Молдову в чотирьох годинах доби
«Укренерго» не підготувалось до старту експорту електроенергії – Національна асоціація адвокатів
Україні дуже вигідно експортувати електроенергію до Європи, бо гуртові ціни на ринку України коливаються в межах 80 €/МВт-год
Через дії Міненерго та НКРЕКП Україна втрачає валютну виручку з експорту електроенергії – нардеп
Пакет військової допомоги від США, НАТО ухвалило програму підтримки України. Головне за 4 квітня
Пакет військової допомоги від США, НАТО ухвалило програму підтримки України. Головне за 4 квітня
Окупанти продовжують репресії проти місцевого населення тимчасово окупованої частини Запорізької області
Окупанти викрадають людей у Запорізькій області – Центр нацспротиву
Поточний тариф для населення веде до дефолту більшості енергопостачальників – Асоціація
Поточний тариф для населення веде до дефолту більшості енергопостачальників – Асоціація
Компанія пообіцяла надати всю необхідну допомогу родинам співробітників, що загинули та постраждали внаслідок атаки
«Епіцентр» припиняє роботу гіпермаркету в Херсоні після обстрілу росіян
ЗСУ вразили 3 райони зосередження живої сили та 1 склад боєприпасів противника
Уражено склад боєприпасів та райони зосередження живої сили окупантів – Генштаб
У Маріуполі помічено активність російської авіації
Над Маріуполем активізувалася ворожа авіація (відео)
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження озброєння та військової техніки
Ворог наступає на трьох напрямках, відбито більше 20 атак – Генштаб
Дата публікації новини: