Стало відомо, скільки держава заробила на продажу спиртзаводів

Стало відомо, скільки держава заробила на продажу спиртзаводів
Державну монополію на виробництво спирту було скасовано у 2019 році
фото з відкритих джерел

Кампанія з приватизації у галузі почалася у 2019 році

Від приватизації 28 спиртзаводів держава отримала 1,53 млрд грн. Про це заявила народна депутатка від «Слуги Народу», заступниця голови Комітету ВР з питань економічної політики Роксолана Підласа під час робочої поїздки Тернопільською областю, повідомляє zido.com.ua.

За словами депутатки, скасування державної монополії на виробництво спирту дає позитивні результати для економіки України: підприємства модернізуються, на них створюються нові робочі місця.

«На Тернопільщині я відвідала спиртзавод у Хоросткові, проданий на прозорому аукціоні у листопаді 2020 року за 66 млн грн. Побудований у 1930 році, завод стояв з 2014 року, але новий власник вже інвестував у реконструкцію понад 40 млн грн, стан готовності об’єкта – 80%», – повідомила вона.

Після запуску заводу обсяг виробництва зросте з 6000 до 9000 декалітрів на добу, а кількість робочих місць збільшиться з 62 до 200.

«Раніше спирт могла виробляти тільки держава: ми мали штучну монополію з незрозумілим призначенням. У результаті цього частка тіньового обігу зросла з 10% у 2007 році до 55% у 2019-му. А бюджети різних рівнів недоотримували 8 млрд грн на рік», – сказала народна депутатка.

За її словами, роздержавлення спиртової галузі допомогло подолати цю проблему. Першими на приватизаційні аукціони виставляються непрацюючі заводи.

Раніше повідомлялося, що Фонд держмайна продає ще один спиртзавод.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: