ЗМІ: приватний забудовник хоче побудувати для себе підстанцію за рахунок всіх киян

ЗМІ: приватний забудовник хоче побудувати для себе підстанцію за рахунок всіх киян
Зобов’язати енергокомпанію будувати самотужки лінію та підстанцію – означатиме обмежити роботи з покращення електропостачання для всіх киян

Вартість підстанції та лінії для приєднання будинків «Патріотика на озерах» до електромереж визначають на рівні 320 млн грн

Київський забудовник Stolitsa Grоup хоче побудувати підстанцію для приєднання власного комерційного проєкту ЖК «Патріотика на озерах» із коштів на оновлення всіх мереж міста – інвестиційної програми оператора системи розподілу (ОСР) ДТЕК Київські електромережі. В енергокомпанії заявили, що це порушення закону та буде коштувати надійності подачі електроенергії 1,3 млн клієнтів в Києві.

27 січня на сайті КМДА з'явилась інформація про створення меморандуму для вирішення проблем інвесторів забудови банку-банкроту «Аркада». ДТЕК Київські електромережі повідомили, що незважаючи на те, що вказані в документі як сторона Меморандуму, не брали участь у його розробці, а станом на 5 лютого 2020 так і не отримали примірник документу для ознайомлення.

В компанії заявили, що з відкритих джерел у мережі інтернет дізналися, що для живлення будинків «Патріотика на озерах» електроенергією ОСР ДТЕК Київські електромережі має побудувати підстанцію «Аркада» та повітряну лінію 110кВ «ТЕЦ-5 – Аркада». В компанії заявили, що таке зобов’язання – це порушення Постанови НКРЕКП № 1754 від 23.09.2020 року. Згідно з планом розвитку мереж ДТЕК Київські електромережі, що погоджений НКРЕКП, ці роботи мають реалізуватися за рахунок замовника приєднання.

«Побудова підстанцій «Аркада» і повітряної лінії 110кВт «ТЕЦ-5 – Аркада», передбачалась за кошти замовника приєднання, і не включалась до інвестиційної програми ДТЕК КЕМ. План перспективного розвитку всіх електромереж міста Київ на 2021 – 2025 рр.(формувався саме на основі такого підходу), ДТЕК КЕМ не має джерел для фінансування цих об’єктів», – говорять в компанії.

Вартість підстанції та лінії визначають на рівні 320 млн грн, що становить 63% від розміру інвестиційної програми для оновлення мереж міста. Зобов’язати енергокомпанію будувати самотужки лінію та підстанцію – означатиме обмежити роботи з покращення електропостачання для всіх киян: «Якщо припустити включення будівництва об’єктів «Аркада» ̶ ЖК «Патріотика» та «Патріотика на озерах» до інвестиційної програми ДТЕК КЕМ через корегування її і узгодження нацрегулятором НКРЕКУ, то це означатиме, що компанія не матиме коштів виконати 63% робіт, які прямо впливають на якість електропостачання 1,3 млн клієнтів Києва. ДТЕК КЕМ не вважає такий підхід справедливим та задовольняючим потреби всіх зацікавлених сторін».

В ДТЕК Київські електромережі повідомили, що надали КМДА свої пропозиції щодо вирішення питання електропостачання ЖК «Патріотика на озерах» у відповідності до законодавства України і без нанесення шкоди розвитку енергетичної інфраструктури всього міста. Пропонується будувати електролінію та підстанцію замовнику приєднання ЖК до електромереж, як це передбачено законом.

«ДТЕК КЕМ завжди відкритий до конструктивного діалогу та пошуку рішень електропостачання проблемних забудов. Водночас наголошуємо, що ці рішення мають відповідати законодавству про приєднання та не можуть реалізуватися за рахунок якості подачі електроенергії всім клієнтам столиці», – кажуть в ДТЕК Київські електромережі.

Компанія бере активну участь в роботі робочої групи під керівництвом заступника Міністра внутрішніх справ Антона Геращенка для вирішення проблем у 48 проблемних новобудовах  Києва.

Нагадаємо, столична влада підготувала проект Меморандуму між інвесторами «Аркади», Київською міською держадміністрацією та ТОВ «Столиця груп», що взялася добудувати оселі ошуканих вкладників.

ДТЕК Київські електромережі включили стороною договору та визначили зобов’язання без попереднього обговорення з представниками компанії. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: