«Я українка, але русская». Як військова комендатура на Курщині збирає списки охочих на евакуацію (відео)

«Я українка, але русская». Як військова комендатура на Курщині збирає списки охочих на евакуацію (відео)
Літня жінка ледве ходить, доглядати її фактично нема кому, проте виїздити вона не бажає
фото: скріншот з відео

Бабуся з Курщини переплутала реальність

Військова комендатура в Курській області РФ збирає списки місцевих мешканців, які бажають евакуюватися в Росію чи Україну. Як повідомив пресофіцер Олексій Дмитрашківський, переважна більшість людей з тих, які хочуть виїхати із зони бойових дій, висловили бажання евакуюватися до Росії, проте наразі російська сторона не демонструє готовності відкрити гуманітарні коридори. Про це йдеться у матеріалі «Главкома», присвяченому першому місяцю роботу української комендатури у російському регіоні.

Серед мешканців Суджанського району та прилеглих сіл є й ті, хто хотів би виїхати в Україну. Це люди, переважно літні, родичі яких живуть в Україні і готові прийняти їх у себе, пояснив Дмитрашківський.

«Після того, як ми почали публікувати відеозвернення мешканців Курщини до своїх рідних, до нас почали приходити листи, де люди просять знайти їхніх родичів», – розповів офіцер. У спілкуванні з місцевими мешканцями з’ясувалося, що фактично кожен третій має рідню в Україні.

Днями Олексій Дмитрашківський з колегами відвідував в одному з сіл Суджанського району 85-річну Ніну Миколаївну Бондаренко, привіз їй речі та медикаменти, передані доньками з України.

Літня жінка ледве ходить, доглядати її фактично нема кому, проте виїздити вона не бажає. Ніна Миколаївна слухає вмовляння доньки, записане на відео в телефоні пресофіцера, плаче, але залишати селище, в якому прожила 60 років, не хоче. Тим часом ситуація в неї критична. Як пояснив Олексій Дмитрашківський, у сусідню хату влучив російський снаряд, зачепило й оселю жінки – хата Ніни Миколаївни стала непридатною для життя. Жінці дала куток родичка, в будинку якої вже мешкає восьмеро осіб.

Аргумент, яким мотивує літня людина свою відмову переїздити до доньок в Україну, звучить вкрай дивно: «Чого я поїду в Україну під кулі?!». Фрагмент розмови – в ексклюзивному відео, переданому «Главкому» співробітниками ТРО Медіа, які працюють на Курщині.

Жінка добре говорить українською, видно, що це її рідна мова, та водночас визнає себе громадянкою Росії, «бо я тут все життя прожила».

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: