МВС повідомило про найпоширеніші порушення на дільницях та звернулося до кандидатів

МВС повідомило про найпоширеніші порушення на дільницях та звернулося до кандидатів
Виборчі дільниці на виборах президента працюватимуть до 20 години

31 березня до поліції надійшло 284 заяви та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом

На виборах президента України, які проходять 31 березня, поширеними порушеннями на дільницях є фото- та відеофіксація бюлетенів та спроби винести їх за межі дільниці. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

«Сьогодні частина правопорушень пов’язана з нерозумінням виборця або свідомою його позицією щодо порушення 7 статті Закону України «Про вибори президента України» в частині дотримання таємниці голосування, яка забороняє фото- та відео фіксацію волевиявлення в кабінці для голосування. Ще кілька виборців намагалися винести бюлетені з собою, що теж може тягнути на кримінальне покарання», - сказав Варченко, якого цитує Департамент комунікації МВС України.

Також він закликав 37 з 39 кандидатів, які можуть бути не задоволені результатами голосування – проводити акції протесту в рамках діючого законодавства і «утриматися від спроб збільшити власну популярність, завдаючи шкоди іміджу країни».

У свою чергу Директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко повідомив, що 31 березня до поліції надійшло 284 заяви та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом, з них: у Дніпропетровській області – 30, Донецькій – 28, Одеській – 25, Харківській – 21, місті Києві – 19, Луганській – 17, Сумській – 15, Полтавській – 14, Кіровоградській та Вінницькій – по 13, Запорізькій – 12, Тернопільській – 10, Київській – 9, Волинській та Закарпатській – по 7, Херсонській, Чернігівській, Черкаській, Рівненській, Чернівецькій, Сумській та Миколаївській – по 5, Житомирській – 4, Львівській та Івано-Франківській – по 2, Хмельницькій – 1.

«Зазначені факти здебільшого пов’язані з незаконною агітацією, підкупом виборця, пошкодженням бюлетеня, фотографуванням бюлетенів, спробою винесення бюлетеня з дільниці», - сказав Шевченко.

31 березня в Україні проходять вибори президента. Виборчі дільниці по всій країні відкрились о 8 і працюватимуть до 20 години.

Станом на 11 годину, за даними ЦВК, виборчі дільниці відвідали 15,8% виборців.

На вибори президента 31 березня, згідно соцопитуванню, мають намір прийти 85% українців.

Українці на виборчих дільницях отримають бюлетені завдовжки один метр і 15 сантиметрів. Цьогорічний бюлетень поб'є рекорд 2004 року, коли виборцям видавали «простирадла» завдовжки 67 см. 

МВС з 25 березня перейшли на посилений варіант несення служби перед виборами в Україні. 31 березня правопорядок в Україні охоронятимуть понад 135 тисяч правоохоронців.

Громадянська мережа Опора повідомила, що у Житомирській області були зафіксовані перші порушення: на дільниці у Коростені виборці проголосували до офіційного відкриття дільниці, а у Черняхівському районі деякі виборці були без паспортів.

Як відомо, кандидат на пост президента України Юлія Тимошенко проголосувала на виборчій дільниці, яка знаходиться у Києві у ліцеї «Поділ» №100 (вул. Покровська, 4/6).

Шоумен і кандидат у президенти Володимир Зеленський проголосував у Києві на дільниці №800489, яка знаходиться за проспекті Героїв Сталінграду, 2, у Коледжі морського і річкового флоту.

Також вже проголосував мер Києва Віталій Кличко і нинішній глава держави Петро Порошенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: