Убивство Аркадія Бабченка. Що відомо на цей момент

Убивство Аркадія Бабченка. Що відомо на цей момент
Аркадій Бабченко
Фото: Reuters

Невідомі 29 травня увечері застрелили Аркадія Бабченка у квартирі

У вівторок ввечері в Дніпровському районі Києва невідомі застрелили у спину російського журналіста Аркадія Бабченка. Судово-медична експертиза за фактом вбивства відбуватиметься у середу, 30 травня.

Перша реакція

Інформацію про стрілянину першим оприлюднив у Facebook журналіст Айдер Муждабаєв.

«У Аркадія Бабченка стріляли, в будинку, у спину. Відвезли в лікарню. Шукаю в яку, їду туди», - написав він.

Згодом інформацію про вбивство журналіста підтвердила речниця Нацполіції Києва Оксана Блищик у Facebook.

«У Києві стріляли в чоловіка. Від отриманого поранення потерпілий помер у кареті «швидкої». Подія сталася на вулиці Микільсько-Слобідська у Дніпровському районі столиці. На лінію 102 надійшло повідомлення від лікарів: їм подзвонила жінка і сказала, що виявила в помешканні свого чоловіка в крові. Від отриманого поранення, попередньо - у спину, потерпілий помер», - повідомила Блищик.

Вона зазначила, що загиблий є громадянином Російської Федерації 1977 року народження, ведучий одного із телеканалів.

Деталі вбивства

Відомо, що журналіста застрелили в спину в момент, коли його дружина перебувала у ванній кімнаті.

«Вона почула хлопки, вийшла і побачила чоловіка в крові. Викликала швидку, його забрали, він помер у кареті швидкої», - розповів речник Нацполіції Ярослав Тракало.

Заступник глави Національної поліції України В’ячеслав Аброськін оприлюднив фоторобот підозрюваного у вбивстві.

За інформацією члена колегії МВС Антона Геращенка, вбивця чекав на журналіста на сходовому майданчику в під'їзді. Поліція розглядатиме версію щодо причетності російських спецслужб до вбивства Бабченка.

«В будинку закінчився хліб. Аркадій пішов у магазин. Вбивця його чекав на сходовому майданчику в під'їзді. Коли Аркадій відкрив двері квартири, вбивця підло, в спину, зробив кілька пострілів у спину Аркадія Бабченка. Серце Аркадія зупинилося в кареті швидкої допомоги по дорозі в лікарню», - розповів Геращенко.

Також ЗМІ оприлюднили фото з місця, де ховався вбивця Бабченка.

У поліції повідомили, що попередньо пролунало кілька пострілів.

«Дружина вбитого перебуває у шоковому стані, поки ми не можемо поспілкуватися, з нею перебувають лікарі. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України», - заявив начальник столичної поліції Андрій Крищенко.

Вранці у середу, 30 травня, у дворі біля будинку загиблого Бабченка правоохоронці перевіряли автомобілі і просили у водіїв відео з реєстраторів.

У кримінальному провадженні за фактом вбивства журналіста Аркадія Бабченка буде призначено ряд експертиз. Як повідомляє прес-служба поліції Києва, для проведення додаткового огляду місця вчинення злочину та речей загиблого залучено дві слідчо-оперативні групи.

На місці вбивства російського журналіста знайшли гільзи від набоїв калібру 9 мм. Джерело у правоохоронних органах стверджує, що вбивця журналіста Аркадія Бабченка випустив три кулі, які, за зовнішніми ознаками, могли потрапити в легені та серце.

За попередніми оцінками судмедекспертизи, всі три кулі залишилися в тілі. «Вхідних отворів - три. Вихідних не видно. Тобто сліпі поранення - кулі в тілі. Кровотеча з рота - характерна ознака поранення легенів. Ну і серце, швидше за все», - розповів співбесідник.

30 травня у Нацполіції заявили, що розглядають основною версією вбивства журналіста Аркадія Бабченка його професійну діяльність. 

Нині поліція перевіряє 10 осіб за фотороботом підозрюваного у вбивстві журналіста.

Погрози журналісту

Глава столичної Нацполіції Андрій Крищенко запевняє, що поліція не отримувала від Бабченка жодних звернень про погрози або запитів на охорону.

Натомість друг убитого в Києві російського журналіста Мирослав Гай написав на своїй сторінці в Facebook, що Бабченко отримував погрози з РФ.

Також Бабченко 28 травня опублікував у Twitter повідомлення про погрози.

89.

Зазначимо, що останній пост Аркадія Бабченка у Facebook був про порятунок від смерті.

Журналіст пригадав, як 29 травня 2014 року генерал Сергій Кульчицький не взяв його вертоліт МІ-8 на Донбасі, який за кілька годин збили бойовики.

Реакція

Слідчий комітет Росії у вівторок пізно ввечері порушив кримінальну справу щодо вбивства Бабченка у Києві.

У Слідкомі заявили, що «не мають наміру залишати без уваги вбивства журналістів в Україні».

Також постійний представник Росії при ООН Василь Небензя не оминув можливості використати факт убивства Бабченка під час свого виступу в Радбезі ООН.

Натомість міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив в ООН, що Москва розглядала Бабченка як ворога.

Цієї ночі в Москві на місці вбивства у 2015 році російського опозиціонера Бориса Нємцова пройшла акція пам'яті журналіста Аркадія Бабченка.

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Арлем Дезір закликав владу України провести негайне і повне розслідування вбивства.

У міністерстві інформаційної політики України вважають вбивство Бабченка замахом на свободу та правду.

У Києві журналісти збираються біля кримськотатарського телеканалу ATR, де останнім часом працював Аркадій Бабченко.

Нині під будівлею посольства Росії в Україні відбувається акція. Учасники акції обклеїли паркан біля посольства портретами загиблого і поклали поруч квіти.

Сьогодні стало відомо, що «Новая газета» проведе журналістське розслідування вбивства у Києві російського журналіста. Про це повідомив «Інтерфаксу» засновник газети Дмитро Муратов.

У Києві на Майдані Незалежності о 19:00 у середу, 30 травня, пройде жалобна акція в пам'ять про вбитого журналіста Аркадія Бабченка. Про це повідомив у соцмережі Facebook правозахисник Максим Буткевич.

«Прийдімо вшанувати Аркадія Бабченка. Будь ласка, жодної партійної чи ідеологічної символіки. Лише те, що стосується України, прав людини, Аркадія», - написав правозахисник.

Бажаючі, за його словами, можуть приносити квіти та свічки. «Це - не мітинг. Це - жалоба», - підкреслив Буткевич.

Аркадій Бабченко працював військовим кореспондентом «Московського комсомольця», співпрацював з «Новою газетою» і іншими виданнями. У лютому 2017 року переїхав до Праги, побоюючись за свою безпеку після поста про катастрофу Ту-154 міноборони РФ. Потім він перебрався до Києва, де вів передачу на кримськотатарському телеканалі ATR.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: