Українська сенсація у воротах: британські ЗМІ про перехід Андрія Луніна у «Реал»

Українська сенсація у воротах: британські ЗМІ про перехід Андрія Луніна у «Реал»
Андрій Лунін

До Вашої уваги переклад матеріалу відомого британського порталу Goal.

Трансфер голкіпера збірної України Андрія Луніна у мадридський «Реал» став справжньою трансферною бомбою українського міжсезоння. Колишній воротар луганської «Зорі» стане першим українцем в історії іспанського гранду. Крім того, Лунін став наразі єдиним українцем у вищому дивізіоні чемпіонату Іспанії.

«Главком» не проходить повз вагому для українського футболу подію та пропонує читачам переклад матеріалу відомого британського порталу Goal.com.

Ще минулої зими почалися серйозні дискусії з приводу можливого переїзду за кордон Андрія Луніна, і вже з кінця травня чутки лише ширилися. Здавалося, з ним пов'язували майже кожен клуб Західної Європи, починаючи від іспанського «Реалу Сосьєдад», продовжуючи італійським «Ювентусом», а закінчуючи англійським «Ліверпулем». Тим не менш, ця сага досягла свого закономірного кінця. Лунін приєднався до «Реалу».

...Сезон-2016/17 став жахом для «Дніпра», одного з найбільших, найвідоміших клубів в історії України. Фіналіст Ліги Європи-2014/15 зазнав величезних фінансових втрат і стрімко рухався вниз, оскільки санкції УЄФА сягнули того, що клуб опустився у третій за рангом дивізіон. Але навіть ця чорна хмара дощу у підсумку подарувала невеличку, але таку помітну веселку – мова про велику кількість талановитих молодих гравців. Серед них виділявся воротар Андрій Лунін.

Він дебютував у складі «Дніпра» у жовтні 2016 року, у молодому, навіть юному, віці 17-ти років, у матчі проти «Карпат». З цього моменту він був незамінним, і став справжнім №1.

«Я знаю Андрія з відтоді, коли йому було всього 10 років, я бачив його становлення з перших кроків Луніна у великому футболі, - заявив після однієї з ігор тренер «Дніпра» Дмитро Михайленко. - Можу сказати, я не був здивований тим, що він так впевнено поводить себе у воротах...»

«Він нечасто грав за резервістів, але ми знали, що він здібний і довіряли йому місце в першій команді. Ми були задоволені його дебютом. Команда відчула, що у них за спиною надійний «тил» – воротар, який грає добре ногами, впевнено почуває себе на виходах, і дає правильні сигнали своїм захисникам...» - додав наставник.

Після вильоту «Дніпра» з Прем'єр-ліги Лунін і четверо інших гравців (Олександр Сваток, Євген Чеберко, Владислав Кочергін та Максим Луньов) перейшли до «Зорі» з Луганська.

«Зорю» навряд чи можна назвати топ-клубом України. Зазвичай ця команда бере участь у жорсткій битві за європейську перспективу, можливість грати в Лізі Європи, але для молодих українських гравців це найкраще місце для їхнього розвитку. Нове місце роботи Луніна, у воротах «Зорі», дало йому можливість грати в Лізі Європи, що стало ключовим моментом у його кар'єрі.

Андрій грав упевнено, й особливо це проявилося у матчі з «Атлетиком» із Більбао. Луганська команда змогла здобути свою першу перемогу на груповому етапі Ліги Європи, вигравши з рахунком 1:0, і результат багато в чому спричинив значний стрибок цікавості до персони Луніна. Голкіпер зробив п'ять сейвів, заробивши собі місце в команді тижня турніру.

andriy-lunin_1bs9nbk2n0qkq1311jva5lhwhm

Взимку Луніна пов'язували з «Сосьєдадом». Перехід не відбувся, проте стало зрозуміло, що Андрій точно кудись перейде влітку. Варто сказати, що інші футболісти вже залишали «Зорю» й переходили у солідні європейські клуби: Олександр Караваєв перейшов у «Фенербахче» Діка Адвоката, а Денніс Боннавентура переїхав до бельгійського «Брюгге». Однак у випадку Луніна, можна сказати, що він перевершив усіх «попередників».

Коли генеральний директор Зорі Сергій Рафаїлов заявив, що «Лунін користується попитом у великих клубів, і це не тільки «Ліверпуль» та «Інтер», люди просто сміялися. Однак це виявилося правдою: врешті «Зоря» завершила найбільш гучний трансфер українського гравця з часу, коли Дмитро Чигринський розміняв «Шахтар» на «Барселону».

«Реал» – це моя улюблена команда. Звичайно, одного дня я хотів би опинитися в команді цього клубу, щоб грати за них на найвищому рівні», - сказав Лунін під час одного з інтерв’ю в травні 2017 року. І лише через рік з лишком його мрія буде реалізована...

Лунін має чудову реакцію та добре володіє ногами, але в одному сумніватися не доводиться – точно відомо, що йому доведеться багато працювати. Але, мабуть, його найкраща якість – вміння бути крижаним, в сенсі тримати себе в руках, під великим тиском.

Значення психології стало якнайкраще зрозуміле українським уболівальникам у випадку з іншим колишнім голкіпером «Дніпра», Денисом Бойком. У 2015-му він витягнув «Дніпро» до фіналу Ліги Європи та став одним з найбільш помітних воротарів Старого Світу, але його кар’єра в складі турецького «Бешикташу» та іспанської «Малаги» була вкрай невдалою. І немає необхідності говорити про такого хлопця, як Максим Коваль в складі іспанського «Депортиво» – його випадок у всіх перед очима.

Наймолодшому голкіперу в історії української збірної потрібно адаптуватися у новому середовищі, з великими зірками, якомога швидше, щоб зрозуміти командну філософію. Однак, він, імовірно, не готовий замінити Кейлора Наваса в першій команді відразу.

Найкращим варіантом для 19-річного Луніна буде оренда, наприклад, до «Хетафе». Колишній №1 цього клубу Вісенте Гуаїта покинув клуб цього літа, тому шанси Луніна стати стражем воріт цього колективу були би досить високими. Досвід гри за команду рівня середнього класу Ла Ліги буде хорошим знаком для «резюме» Андрія.

Якщо Лунін заграє, у «Реала» з’явиться чудовий голкіпер на багато років, або ж «бланкос» зможуть продати його в інший клуб, отримавши хороший прибуток. Якщо ні – то в Андрія буде достатньо часу, щоб повернутися до України. Але тепер він повинен прийняти цей виклик. Зрештою, фортуна сприяє сміливим.

Переклав Максим Салівон, спеціально для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: