Найшвидші електромобілі в світі у 2022 році: ТОП-10 моделей

найкращі автомобілі
Найшвидші електромобілі в світі у 2022 році: ТОП-10 моделей
Rimac Nevera
Rimac Nevera/Фото: Rimac

Десять найшвидших електромобілів в світі станом на 2022 рік: характеристики, фото та опис найбільш швидких електрокарів планети

Сучасні електромобілі здатні демонструвати неабиякі показники динаміки. Найшвидші моделі можуть розганятися до 100 кілометрів на годину менш ніж за дві секунди. А їх максимальна швидкість вже перевищує 400 кілометрів на годину.

За динамікою розгону до «сотні» електрокари вже давно перевершують бензинові моделі. А ось з точки зору максимальної швидкості електромобілі ще поступаються найкращим представникам бензинових спорткарів. Наприклад, в 2020 році світовий рекорд швидкості встановила SSC Tuatara, яка продемонструвала у тестових заїздах показник на рівні 509 кілометрів на годину.

Чому електромобілі поки що не здатні на таку ж саме «максималку» - питання до виробників. Адже теоретично вони мали б їздити так само швидко, як і бензинові суперкари. Адже потужності та крутного моменту електромобілям для цього вистачає.

Скоріш за все, компанії, які випускають сучасні електричні спортивні авто, навмисно обмежують їх максимальну швидкість на рівні електроніки зради безпеки. Коли ж виробники наберуться досвіду, ми зможемо побачити електромобілі, які встановлюють нові світові рекорди швидкості.

Поки що ж «зелені» моделі мають окремий рейтинг найшвидших електромобілів в світі, який для вас підготував «Главком.Техно».

10. Aston Martin Rapide E (250 км/г)

Aston Martin Rapide E Aston Martin Rapide E

Rapide E – перший електромобіль британської марки Aston Martin. Акумулятор електрокара розділений на блоки, які розташовані на місці двигуна, коробки передач і паливного бака. Ємність батареї – 65 кіловат-годин.

Батарея живить два електромотори, які розкручують задні колеса. Сумарна віддача установки – 610 кінських сил і 950 Нм крутного моменту.

Розгін до «сотні» у електрокара займає близько чотирьох секунд, а максимальна швидкість складає 250 кілометрів на годину.

Паспортний пробіг на одній зарядці – 322 кілометри за циклом WLTP.

9. Porsche Taycan Turbo S (260 км/г)

Porsche Taycan Turbo S Porsche Taycan Turbo S

Taycan – перший серійний електромобіль в історії Porsche. Версія Turbo S обладнана тягової батареєю ємністю 93,4 кіловат-години. Сумарна віддача силової установки – 761 кінська сила і 1050 Нм крутного моменту. Паспортна динаміка розгону до 100 кілометрів на годину – 2,8 секунди.

Максимальна швидкість електричного спорткара – 260 кілометрів на годину.

Taycan – перший серійний автомобіль, обладнаний електричною системою з напругою 800 вольт. П'ять хвилин підключення забезпечать 100 кілометрів пробігу, до 80% акумулятор наповнюється за 22,5 хвилини.

8. Nio EP9 (313 км/г)

Nio EP9 Nio EP9

Nio EP9 оснащується чотирма електричними двигунами, сумарна віддача яких становить 1360 кінських сил.

З місцья до 100 кілометрів на годину гіперкар розганяється за 2,7 секунди, а до 200 кілометрів на годину – за 7,1 секунди. Максимальна швидкість моделі складає 313 кілометрів на годину, а запас ходу – 425 кілометрів.

У Nio заявили, що компанія збирається випустити партію з десяти екземплярів EP9, вартість кожного з яких становить 1,48 мільйона доларів.

7. Lotus Evija (320 км/г)

Lotus Evija Lotus Evija

Lotus Evija здатний видавати 2028 кінських сил. З місця до 100 кілометрів на годину купе розганяється за три секунди, стільки ж потрібно на розгін з 100 до 200 кілометрів на годину.

Досягти 300 кілометрів на годину гіперкар здатний вже через дев'ять секунд після старту. А його максимальна швидкість становить 320 кілометрів на годину.

У Evija п'ять їздових режимів. Найбільш драйвовий з них – Track. В цьому режимі електромобіль видає максимальну кількість кінських сил. Також Track відрізняється більш точним дозуванням крутного моменту на кожному з коліс і запуском системи, яка зменшує опір повітряному потоку.

6. Tesla Model S Plaid+ (322 км/г)

Tesla Model S Tesla Model S

Tesla Model S Plaid + на одному заряді проїжджає 628 кілометрів. Продажі новинки розпочалися у 2021 році. Її вартість становить 120 тисяч доларів.

Model S Plaid прийшла на зміну топовій версії Performance. Електромобіль отримав установку, пікова потужність якої досягає 1 034 кінських сил. Максимальна швидкість обмежена електронікою на позначці 322 кілометра в годину.

Електромобіль вже встигли назвати найшвидшим серійним авто сучасності через те, що для прискорення від 0 до 100 кілометрів на годину йому потрібно близько 2 секунд.

Щоправда, деякі блогери звинувачували Tesla у маніпуляціях з технічними характеристиками. Детально про це – за посиланням.

5. Genovation GXE (340 км/г)

Genovation GXE Genovation GXE

Суперкар GXE побудований на базі Chevrolet Corvette компанією Genovation. Електромобіль оснащується батареєю ємністю 60 кіловат-годин, що забезпечує йому пробіг на одному заряді близько 209 кілометрів.

Силова установка в сумі видає більше 800 кінських сил і 949 Нм крутного моменту.

Всього Genovation випустить 75 таких автомобілів, кожен з яких буде коштувати мінімум 750 000 доларів. Поставки повинні початися до кінця цього року.

4. Pininfarina Battista (350 км/г)

Pininfarina Battista Pininfarina Battista

Pininfarina Battista дебютувала навесні 2019 року. Силова установка гіперкара видає 1900 кінських сил і забезпечує розгін з місця до «сотні» за дві секунди.

Максимальна швидкість становить 350 кілометрів на годину. А заявлений запас ходу – 500 кілометрів.

Батарея встановлена в центральному тунелі і за сидіннями. Її ємність – 120 кіловат-годин. Зарядка від високошвидкісного терміналу з нуля до 80% займає 40 хвилин.

Збирати Battista будуть в Італії. Загальний тираж випуску складатиме 150 примірників. Ціна – 2 мільйони євро.

3. Aspark Owl (400 км/г)

Aspark Owl Aspark Owl

Силова установка Aspark Owl складається з чотирьох синхронних електродвигунів на постійних магнітах і батареї на 64 кіловат-години. В піку акумулятор видає 1300 кіловат енергії. А наповнити його від 44-кіловатного терміналу можна за 80 хвилин.

З місця до 60 миль на годину (97 км/г) Owl розганяється за 1,69 секунди. Максимальна швидкість – 400 кілометрів на годину. Запас ходу – 450 кілометрів.

У електромобіля є чотири їздових режими: для міста, дощу або снігу, спортивний і «максимальне прискорення».

Всього буде вироблено 50 екземплярів Aspark Owl. Вартість електромобіля – 2,9 мільйона євро.

2. Tesla Roadster (400 км/г)

Tesla Roadster Tesla Roadster

Спортивний електромобіль Tesla Roadster був представлений ще в 2017 році. Правда, до серійного виробництва до сих пір справа не дійшла. Проте, модель здивувала заявленими технічними характеристиками.

Автомобіль отримав три електромотора, максимальний крутний момент яких досягає 10 000 Нм, а також комплект батарей ємністю 250 кіловат-годин.

У компанії стверджують, що спорткар зможе прискорюватися з нуля до 97 кілометрів на годину за 1,9 секунди, а 160 кілометрів на годину машина набере за 4,2 секунди. Максимальна швидкість – 400 кілометрів на годину.

Передбачуваний запас ходу по трасі складе близько 992 кілометри.

1. Rimac Nevera (412 км/г)

Rimac Nevera Rimac Nevera

Станом на червень 2021 року Rimac Nevera є найшвидшим електромобілем в світі. Спорткар оснащено чотирма електромоторами, які вкупі видають 1914 кінських сил і 2360 Нм крутного моменту.

Цієї потужності достатньо, щоб розігнати двотонний спорткар з місця до першої «сотні» за 1,97 секунди, а до 300 кілометрів на годину - за 9,3 секунди.

На чверть милі (402 метри) у нього йде 8,3 секунди, а максимальна швидкість складає 412 кілометрів на годину.

Мотори живляться від великої батареї об'ємом 120 кіловат-годин. За словами виробника, цього достатньо, щоб забезпечити Nevera до 550 кілометрів ходу на одній зарядці (за циклу WLTP).

Поповнити запас енергії від 0 до 80% можна за 22 хвилини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: