Чи добре литовці ставляться до біженців з України: нове опитування

Чи добре литовці ставляться до біженців з України: нове опитування
Литовцям подобається працьовитість українців
Фото: LRT

Біженців з України литовці сприймають суттєво краще, ніж із інших країн 

Більшість, а саме 77% жителів Литви, останнім часом стикалися з мігрантами з третіх країн, і в основному це були біженці з України. При цьому їх литовці оцінюють найкраще. Такі дані опитування, яке Sprinter провів на замовлення Вільнюського офісу Міжнародної організації міграції, пише madeinvilnius.lt.

«У Литві у нас більше 50 тис українців, тому природно, що з ними стикаємося найчастіше. Треба зауважити, що їхні жителі оцінюють найкраще – на 8 балів із 10. Це означає, що українці найкраще влилися в литовське суспільство, тому литовці їх добре оцінюють», – сказав представник IOM Lietuva Ейтвідас Бінгяліс.

Половина (49%) респондентів вважає: після війни у ​​Литві можуть залишитися ті українці, які вивчили мову та знайшли роботу. 36% не проти, щоб українці залишилися, якщо вони цього хочуть, а 10% вважають, що біженці мають залишити Литву.

На другому місці за прихильною оцінкою – мігранти з країн Центральної Азії (5,2%). На третьому – громадяни Білорусі (5,15%). Далі йдуть мігранти з Близького Сходу (4,43%) та мігранти, які потрапили до Литви через Білорусь у 2021 році (4,13%).

Дослідження показало, що 1/4 респондентів стикалася з мігрантами, половина зауважувала їх, але особисто не мала справи. Абсолютна більшість (89%) вказала, що вони спілкувалися з біженцями з України. Третина стикалася з білорусами, чверть – із мігрантами з Центральної Азії, 18% із мігрантами з Близького Сходу, 12% із мігрантами, які потрапили до Литви через Білорусь.

Дослідження показало, що 76% респондентів схвалюють ухвалення біженців з України, а 17% не схвалюють ці дії.

За словами Бінгяліса, найчастіше інтеграцію українців схвалюють люди з великими доходами та жителі великих міст, а люди з невеликим статком та з невеликих населених пунктів вважають, що біженці мають виїхати з Литви, коли це буде безпечно для них.

«Треба сказати, що результати дослідження дуже хороші, литовці сприятливо оцінюють українців, які живуть у Литві. Більшість дотримується думки, що українці повинні більше інтегруватися, але згодні з тим, що українці під час інтеграції потребують допомоги», – сказав Бінгяліс. Він сказав, що українців бачать як працьовитих людей, це литовцям подобається.

Мешканці Литви вважають, що для інтеграції українці потребують курсів литовської мови (57%) та допомоги при оформленні документів (47%). Далі йдуть такі засоби інтеграції як організація дитячого навчання та позашкільної діяльності (29%), допомога у пошуку житла та безкоштовне житло (26%), послуги ринку праці, навчання професії (25%), безкоштовні консультації (22%) та визнання кваліфікації (20%).

Більше половини респондентів (57%) схвалюють виплату одноразової допомоги українцям для обґрунтування. Чимала частина схвалює допомогу людям із недугами (47%), соціальну допомогу учням (44%) та виплати на дітей (42%).

До слова, українські біженці в Литві з дозволом на проживання або карткою від міграційної служби можуть отримати фінансову допомогу, яку спонсорує Міжнародна організація з міграції у Вільнюсі (МОМ). Гроші підуть на часткове покриття плати за житло, з чим багато українців мають проблеми. 

Фінансова допомога надходитиме протягом двох місяців для приблизно 73% українців, які мають труднощі з пошуком довгострокового житла. Через відсутність державної підтримки громадяни з інших країн змушені самостійно розв'язувати питання з проживанням. Більше того, багато українських біженців у Литві стикаються із низкою проблем щодо оренди житла, серед яких – високі ціни, необхідна плата за перший і останній місяці, брак коштів.

Читайте також: Вільнюс надає нову безкоштовну можливість для біженців з України

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Україна за тиждень: ситуація в економіці та фінансових ринках
Захід теж страждає? Що відбувається з економікою наших партнерів
Польща ловитиме мігрантів на кордоні
Польща може ввести додатковий контроль на кордоні із Німеччиною
Володимир Цеслєр – один із найвідоміших сучасних художників та дизайнерів Білорусі
Відомий білоруський митець показав, який насправді має вигляд триколор РФ (фото)
Багато компаній планує розширюватися та збільшувати штат працівників після війни
Держслужба зайнятості пропонує перекваліфікацію для безробітної молоді
Вчора внаслідок обстрілів с. Козача Лопань Харківського району пошкоджено п'ять приватних житлових будинків
Авіабомби на Луганщині, дрон-камікадзе вдарив по Марганецькій громаді: ситуація в регіонах
Житло обійдеться новому власнику у $17 тис
Найменша квартира, яка виставлена на продаж у Києві: ціна і фото
Американський авіаносець прибув до Південної Кореї на тлі погроз КНДР
Американський авіаносець прибув до Південної Кореї на тлі погроз КНДР
Зеленський: Завершується цей тиждень, тиждень ППО для України, тиждень посилення. Перед зимою це ключовий пріоритет
Україна отримає додаткові ракети для ППО і нові пускові установки – Зеленський
Українці в Австрії стурбовані поверненням на сцену Віденськї опери російської оперної співачки Анни Нетребко
У Відні українці вийшли на акцію проти відновлення виступів пропутінської співачки Нетребко
Дата публікації новини: