Прем’єрка Швеції подала у відставку за кілька годин після обрання на посаду

Прем’єрка Швеції подала у відставку за кілька годин після обрання на посаду
Магдалена Андерссон була обрана прем'єр-міністром країни, ставши першою жінкою на цій посаді
фото: Reuters

Андерссон заявила, що не хоче очолювати уряд, який викликає сумніви щодо легітимності

Сьогодні у Швеції лідерка соціал-демократів Магдалена Андерссон була обрана прем'єр-міністром країни, ставши першою жінкою на цій посаді. Вона йде у відставку через те, що Партія зелених відмовилася входити до складу нового уряду, написала Андерссон у Facebook.

«Сьогодні вранці я була обрана прем'єр-міністром з наміром сформувати коаліційний уряд з представниками соціал-демократів і Партії зелених. Партія зелених оголосила, що більше не бажає входити до складу уряду. Кожній стороні має бути дозволено зробити свій власний вибір», – написала вона.

Андерссон підкреслила, що згідно з Конституцією, коаліційний уряд повинен піти у відставку, якщо одна з партій залишає уряд. На її думку, Кабмін може піти у відставку і в тому випадку, якщо новий уряд ще не вступив на посаду.

«Попри те, що парламентська основа видається незмінною, питання про уряд має бути заново розглянуте парламентом. Для мене це питання поваги, але я також не хочу очолювати уряд, в якому є підстави сумніватися в його легітимності», – написала прем'єр Швеції.

Вона додала, що вже попросила президента Швеції прийняти її відставку з посади прем'єра.

«Угоди, які я і моя партія уклали, будуть діяти, якщо я стану прем'єр-міністром, незалежно від того, чи буде Партія Зелених в уряді чи ні. Партія зелених також оголосила, що прийме мене як прем'єр-міністра в соціал-демократичному однопартійному уряді... Я також оголосила, що як і раніше готова стати прем'єр-міністром, але для соціал-демократичного однопартійного уряду», – написала Андерссон.

При цьому видання The Local зазначає, що Андерссон подала у відставку після того, як Шведський парламент проголосував за Опозиційний бюджет, співавтором якого виступили антиімміграційні Шведські демократи.

Вона додала, що сподівається знову спробувати стати прем'єр-міністром як лідер однопартійного уряду.

«Існує конституційна практика, згідно з якою коаліційний уряд має піти у відставку, коли йде одна партія. Я не хочу очолювати уряд, легітимність якого буде поставлена під сумнів», – заявила соціал-демократка.

До слова, Швеція готова направити своїх військових до України у разі широкомасштабної російської агресії.

Додамо, що сьогодні Німеччина сформувала нову урядову коаліцію.

Лідер СДПН отримає посаду канцлера Німеччини, тоді як співлідерка «зелених» Анналена Бербок очолить Міністерство закордонних справ. Кандидатури інших міністрів ще не відомі та очікується, що партії оголосять їх протягом наступного тижня.

Угода нового уряду Німеччини містить пункт, в якому вказана готовність підтримувати рух України до членства в Європейському Союзі.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: