У світі шаленими темпами росте попит на поширений в Україні природний матеріал

У світі шаленими темпами росте попит на поширений в Україні природний матеріал
Світ потребує піску, для будівництва і не тільки
Фото з відкритих джерел

Світові виробники підвищують ціни на пісок, деякі країни заполонили «піщані мафії», а ООН всерйоз занепокоєна наслідками неконтрольованого видобутку природнього матеріалу

Останнім часом найбільш затребуваним природним матеріалом став пісок. За останній рік попит та ціни на пісок у світі зросли на десятки відсотків. Найбільше його використовують для будівельних цілей та для газо- та нафтовидобувній промисловості для проведення гідророзривів пластів. Завдяки високому вмісту кварцу пісок використовується у виробництві мікросхем. Пісок є основною сировиною для виробництва скла: його частка серед усіх інгредієнтів становить 75%. Про це пише «Економічна правда». 

Попит викликає подорожчання піску, що у свою чергу відображається на вартості скляних пляшок, мостів та доріг. У 2022 році продажі піску і гравію, видобутого у США для промислових цілей, зросли на 78% у вартісному вираженні, тоді як обсяги видобутку цих матеріалів – лише на 30%. За інформацією Геологічної служби США, у 2023 році там очікують «вищий за середній рівень зростання цін» на пісок.

Попит та ціни

Видання пише, що для того, щоб компенсувати зростання витрат на робочу силу, транспорт, матеріали і виробництво, американська компанія US Silica Holdings, яка видобуває пісок, планує з червня підвищити ціни на піщану продукцію на 20%.

У Франції аналогічна ситуація: тамтешній виробник Saint Gobain уже повідомив інвесторам про намір підвищити ціни настільки, щоб перекрити інфляцію на сировину та робочу силу після минулорічного зростання цін на 10%.

За результатами дослідження Ініціативи програми ООН, найбільше зростає попит на пісок у світі у Китаї, а найшвидше – на африканському континенті. Це пояснюють зростанням населення в цих регіонах і будівництвом доріг, лікарень та шкіл.  

Але є і інша проблема – екологічна, адже видобуток піску з річкових заплав, пляжів і морського дна підвищує ймовірність ерозії узбережжя та повеней. такі країни як Індонезія, Малайзія, В'єтнам, Таїланд і Камбоджа заборонили або обмежили експорт природного піску, через  побоювання екологічних наслідків. Цікаво, що це народило і так звані «піщані мафії» які існують у Камбоджі, В'єтнамі, Кенії та Сьєрра-Леоні.

А що з піском в Україні?

Поклади річкового, кварцового та кар'єрного піску є майже по всій Україні. На її території зареєстровано понад 650 родовищ будівельного піску. Більшість річкового матеріалу зосереджена на берегах Дніпра та його приток.

Лідером з видобування піску є Львівщина. За даними компанії Pro-Consulting, за 2018 рік та першу половину 2021 року там видобули майже 8 млн тонн цього матеріалу. Другою за обсягами була Київщина – 5,7 млн тонн.

Основною сферою використання піску в Україні є будівництво. На виробництво бетону для зведення будинків та прокладання доріг припадає більша частина видобутого матеріалу. За оцінкою Pro-Consulting, до 2022 року обсяги нелегального видобутку піску в Україні перевищували 100% від легального.

Читайте також: У Львові з'явиться школа, побудована незвичним способом (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Михайло Фрідман
Компанія Фрідмана співпрацює з Росгвардією та охороною Путіна – розслідування
Детальний механізм вуглецевого коригування імпорту все ще розробляється
Влада має посилити переговори з ЄС щодо вуглецевого податку, щоб не допустити втрат української економіки – ЗМІ
Метою навчання є підтвердження рівня навчання українських підрозділів, їхньої злагодженості та взаємодії
На Київщині військові розгорнули додаткові блокпости: що відомо
Олексій Оржель
Для підготовки до опалювального сезону потрібно переглянути тарифи на електроенергію для населення – ексміністр
Україна повинна переробляти брухт воєнного походження, а не експортувати його до ЄС
Експорт до ЄС брухту воєнного походження дуже небезпечний – експерт
У Києві та низці областей оголошено повітряну тривогу
У Києві та низці областей оголошено повітряну тривогу
Окупанти знову тероризували Україну дронами
Повітряна тривога в Києві та низці областей тривала понад чотири години
ЗСУ знищили п’ять важливих цілей противника: ситуація на фронті 5 травня
ЗСУ знищили п’ять важливих цілей противника: ситуація на фронті 5 травня
Моніторингові канали повідомляють про загрозу атаки безпілотників та зліт бомбардувальника Ту-95МС
На Київщині знову оголошувалася повітряна тривога
Дата публікації новини: