«Формат 5+2 мертвий». Зеленський визначив роль України в придністровському конфлікті

«Формат 5+2 мертвий». Зеленський визначив роль України в придністровському конфлікті
Зеленський про росіян в Придністров’ї: «Якщо вони захочуть жити – підуть»
фото з відкритих джерел

За словами Зеленського, принципово новий формат врегулювання придністровського конфлікту буде створений за активної участі України

Після перемоги України у війні буде створений новий формат щодо врегулювання придністровського конфлікту. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції після завершення саміту Європейської політичної спільноти, передає кореспондент «Главкома».

Зеленський наголосив, що вважає нежиттєздатним чинний формат, «посередником» у якому є держава-окупант Росія.

«Ви бачите життя в проєкті 5+2? Ви бачите результат? Для чого говорити про проєкт, який неживий? Я не бачу сенсу про це говорити», – заявив Зеленський.

У формат «5+2» входять представники сторін, посередників та спостерігачів у переговорному процесі – Молдови, так званої ПМР, ОБСЄ, Російської Федерації, України, Євросоюзу та Сполучених Штатів. Мета переговорів у форматі «5+2» – вироблення параметрів всеосяжного врегулювання на основі суверенітету й територіальної цілісності Республіки Молдова в межах її міжнародно визнаних кордонів, але з особливим статусом для Придністров’я в рамках Молдови.

За словами Зеленського, принципово новий формат буде створений «згодом» за активної участі України.

«Треба буде говорити з позиції сильної держави, держави-переможця, яка відвоювала свою землю… Я не знаю, чи знадобиться допомога інших партнерів – напевно, в цій ситуації може і Румунія, і близькі наші партнери, може, Молдова захоче підключити якісь держави. Але точно Україна буде грати одну з головних ролей, бо у нас (спільний – «Главком») кордон», – пояснив президент.

Відповідаючи на запитання, що буде з російським військами в Придністров’ї, Зеленський сказав: «Вони захочуть жити. Підуть».

«Україна може допомагати Молдові лише якщо є запит від вищого керівництва Молдови. І тоді Україна обов’язково реагуватиме», – сказав при цьому Зеленський, додавши, що «офіційного запиту не було».

Зазначимо, що армія РФ на початку 90-х років зіграла вирішальну роль у відокремленні від Молдови сепаратистського анклаву Придністров'я. Відтоді росіяни базуються на лівому березі Дністра як «миротворчий контингент». 2000 року на міжнародному саміті в Стамбулі Росія зобов'язалась вивести це угрупування до кінця 2004 року, але свого зобов'язання не виконала досі. Натомість РФ десятиліттями намагалася нав'язати Молдові зміни в конституції – федеративний устрій із Придністров'ям у складі. На сьогоднішній день у Придністров'ї перебувають близько 1,5 тис. військовослужбовців РФ. Переважно це місцеві жителі, які отримали російські паспорти. Їхньою головною функцією є охорона військових складів у селі Колбасна на кордоні з Україною. Арсенал у Колбасні налічує понад 20 тисяч тонн боєприпасів, які залишилися у спадок від СРСР.

Врегулювати придністровське питання не можуть уже майже 30 років, хоча кілька разів і були близькі до цього. Після завершення гарячої фази створили формат перемовин «5 + 2» за участю ОБСЄ, Росії, України, Молдови та Придністров’я, а також США та ЄС, які мали домовлятися про мирне врегулювання ситуації. Але він виявився абсолютно неефективним. На сайті так званого МЗС Придністров’я датою останньої зустрічі в цьому форматі вказане 3 червня 2021 року. Від України в ньому брав участь спецпредставник від МЗС Віктор Крижановський.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський завітав із візитом до Молдови на саміт Європейської політичної спільноти у четвер, 1 червня. Глава держави розповів про формулу миру та подякував Молдові. Саміт походить у Молдові 1 червня та збере 50 президентів, прем'єр-міністрів та високопосадовців європейських чиновників.

До слова, президентка Молдови зробила заяву стосовно відносин із Україною.

Читайте також: НАТО, формула миру, закінчення війни. Головні заяви Зеленського у Молдові

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: