Хто такі «джони дугани» і як ними керує Москва

Дуган імовірно стоїть за мережею у приблизно 167 ресурсів, які позиціонують себе як національні чи локальні вебсайти в США та Великій Британії, але насправді керуються з Москви.
фото з відкритих джерел

Технологія розповсюдження російських пропагандистських наративів через західних прибічників Кремля

Ева Мейтленд з видання NewsGuard, яке провело розслідування щодо ексшерифа з Флориди Джона Дугана, каже в інтерв’ю «Голосу Америки»: «З моменту переїзду до РФ він стає все більш важливою частиною російських операцій з дезінформації. Дуган брав інтерв’ю у російських посадовців, прокремлівських осіб в Україні та робив нібито документальні відео, просуваючи прокремлівські наративи, наприклад, що США мають низку біолабораторій в Україні».

З'ясувалося, що Дуган імовірно стоїть за мережею у приблизно 167 ресурсів, які позиціонують себе як національні чи локальні вебсайти в США та Великій Британії, але насправді керуються з Москви.

Хто такі «джони дугани» і як ними керує Москва фото 1

На них виявлено щонайменше 19 окремих неправдивих історій 16-ма різними мовами, які отримали загалом 37,7 млн переглядів. Один із цих фейків був про те, що президент України Володимир Зеленський купив замок, який належить королю Великої Британії Чарльзу (1,3 млн переглядів). А звинувачення на адресу Зеленського у придбанні двох суперяхт – повторювалось американськими конгресменами як аргумент, щоб відмовити Україні в продовженні допомоги.

Мережа Дугана розповсюдила інформацію, начебто Зеленський купив віллу нацистського міністра пропаганди Геббельса. І ця дезінформація була багатошаровою: мала коріння від відео на YouTube, в якому людина, яка представила себе як співробітник компанії з нерухомості, заявила, що уряд ФРН продав віллу Геббельса Зеленському. Цитувались сфабриковані документи, а потім це відео як «доказ» розповсюдилось різними прокремлівськими акаунтами та в росмедіа.

Технологія банальна: все починається з відео в YouTube, де інформатор чи журналіст нібито викриває якийсь злочин або корупцію від українських чи американських посадовців і цитує якийсь нібито документ. Потім відео з цього облікового запису (з дуже малою кількістю підписників – як правило в районі 10-ти) підхоплюють російські та проросійські західні видання.

Було і кілька досить дивних матеріалів, опублікованих у лютому 2024 року. Тоді один із сайтів заявив, що кінокомпанія Paramount Pictures об'єднала зусилля з українською студією, яка пов'язана із Зеленським, щоб робити фільм про нього вартістю $115 млн. Для цього було використано навіть відео Чака Норріса та Дольфа Лундгрена, яких обдурили через платформу Cameo (де люди можуть заплатити зіркам, щоб ті записали короткі відео). Їм обманом попросили записати відео, в яких вони дякують комусь за роботу над фільмом. Відео змонтували так, ніби вони дякують Зеленському.

Кількість різного роду західних дуганів, які переїхали до Росії, зростає. Серед них: Тара Рід, колишня співробітниця уряду США, яка звинуватила Джо Байдена у сексуальному насильстві, або британський YouTube-блогер Майк Джонс. Крім цих людей, які перебувають у Росії, є й інші, як наприклад, західні прокремлівські журналісти, яких Кремль використовує протягом багатьох років.

Під час дослідження знайшлась програма (яка фінансується Москвою) під назвою «Експат Росія», яка пропонує імміграційні і юридичні сервіси для представників Заходу, які хочуть переїхати до РФ та стати частиною машини прокремлівської пропаганди.

«З мого досвіду, – каже Ева Мейтленд, – типові російські наративи дезінформації часто покладаються на якийсь один «доказ», якусь неправдиву інформацію, чи сфабриковані документи або постановочні кадри, чи допис прокремлівського Telegram-каналу. Дуган використовує різні тактики, щоб поширювати фейки та наративи і надати їм більше авторитетності. Як у тому ж випадку з наративом про фільм Paramount».

Читайте також: За що Європа любить Росію?
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Триває 836 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну
Існує всього три базові сценарії завершення війни. І ось які
У майбутньому РФ може збільшити відрив за темпами військового виробництва і становити загрозу для всього альянсу
Росія випередила Захід у виробництві зброї на рік-два – міністр оборони Швеції
Абрамович прилетів на російсько-українські переговори турецьким урядовим літаком зі своїм бізнес-партнером
Переговори з Росією навесні 2022 року і роль Абрамовича. Очевидець вказав на цікаву деталь
Рятувальники ДСНС намагаються витягти з-під завалів тіло постраждалої людини, травень 2024 року.
Кількість загиблих цивільних в Україні зросла до найвищого рівня за рік – ООН
Згідно з неофіційними джерелами, приблизно 600-800 людей зі Шрі-Ланки перебувають у Росії
Міністр оборони Шрі-Ланки поїде до Росії шукати громадян, яких завербували на війну проти України
Розслідування почалось після того, як приватна особа повідомила правоохоронцям, що її дані були використані без її відома для замовлення товарів
У Фінляндії збільшилася кількість підозрюваних у перевезенні санкційних товарів до РФ
Поліція затримала чоловіка, який напав на дитину
У російському Волгограді ексвагнерівець намагався задушити 12-річну дівчинку
«Ми повинні бути рішучими та креативними в наших зусиллях, щоб підтримати Україну та припинити незаконну війну Путіна в цей критичний момент», - Ріші Сунак
Понад $300 млн: Велика Британія планує виділити Україні новий пакет допомоги
Правом на компенсацію за оренду житла під час війни скористалися 160 нардепів
Пільговики у діамантах. Хто із заможних нардепів під час війни знімає житло за рахунок держави? Парламент
Дата публікації новини: