Правда командарма Попова. Що розказав усунутий з посади російський генерал

Генерал-майор армії окупантів Іван Попов
фото з відкритих джерел

Міжусобна війна в РФ не припинилася і після провалу заколоту «Вагнера»

Надвечір 12 липня російська брехня про те, як «точно і потужно знищуються укріплені позиції ЗСУ», отримала ще одне, досить несподіване, спростування. У вигляді аудіозвернення командарма 58-ї загальновійськової армії РФ генерал-майора Івана Попова, яка воює на запорізькому напрямку.

Попов заявив, що його усунули з посади «за правду» у доповіді вищому командуванню про погану організацію контрбатарейної боротьби, відсутність станцій артилерійської розвідки, а також ротації на фронті.

Правда командарма Попова. Що розказав усунутий з посади російський генерал фото 1

13 липня жодного роз’яснення ситуації з боку російського МО або Генштабу РФ так і не надійшло. Але гірка правда про стан окупаційних військ вже лунає не лише з боку Пригожина, а й путінських кадрових генералів.

Як бачимо, міжусобна війна не припинилася і після провалу заколоту «Вагнера» (декларованою метою якого була відставка начальника Генштабу Герасимова і міністра оборони Шойгу).

Цікаво, що аудіозвернення командарма Попова до «своїх гладіаторів» (розміщене у внутрішньому чаті) оприлюднив у публічному просторі той самий депутат-генерал Гурульов, який перед цим в етері у Скабєєвої підтвердив загибель в Україні генерал-лейтенанта Цокова. Про що також вперто мовчали у Шойгу. Отже, розкол на рівні Держдума-МО РФ знову підтвердився.

Відсторонення Попова від командування 58-ю армією – чи то за «панікерство» чи то за правду – розкололо й «воєнкорів». Одні писали, що «армія – поза політикою і публічною критикою верховного головнокомандування». Інші, що це «жахливий теракт і диверсія проти моралі в армії».

Усе це доводить, щонайменше, дві речі. Перша: ламається вже не тільки найманська, а й кадрова путінська армія. Друга: тиск Сил оборони України на окупантів робить тріщини не тільки зовні (Попов визнав факт «масової загибелі та каліцтва» на запорізькому фронті), а й зсередини. Отже, український контрнаступ успішно триває. На всіх фронтах.

Але «правда командарма Попова» довела й іншу річ. До маршу на Москву залишки своїх запорізьких «гладіаторів» він звісно не закликав. Натомість запропонував продовжувати їм війну з Україною «заради пам’яті тих, хто загинув». В окупованому Сімферополі нещодавно було урочисто відкрито стінопис з написом «Якщо почав – перемагай».

Правда командарма Попова. Що розказав усунутий з посади російський генерал фото 2

Якщо росіяни нарешті визнали, що вони «почали», то це означає остаточне банкрутство відомого наративу «не ми це почали».

Але соціологічні заміри в РФ дійсно фіксують, з одного боку, загальну втому росіян від подальшої невизначеності та зниження підтримки «СВО». А з другого – необхідність пояснення продовження війни. Яке й втілюється потроху в «якщо почали – то треба перемагати».

Ця фраза з книги «Острова в океані» Ернеста Хемінгуея і зовсім не стосується війни (вона популярна у тренерів з мотиваційного зростання). Проте саме вона наразі й визначає фатальні настрої значної частини того, що називається російським суспільством: «якщо вже влізли в Україну – треба продовжувати і за можливості перемагати».

Ось ці настрої й підхопила пропаганда. Констатувавши таким чином остаточну кризу путінського цілепокладання війни в Україні. Жодної іншої мотивації для росіян продовжувати її, крім як загинути «в пам’ять тих, хто загинув» – вже не пропонується.

Читайте також: Що означає відставка російського генерала, який скаржився на втрати: оцінка ISW
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дружини російських вбивць називають своїх чоловіків «захисниками»
Дружини російських «мобіків» знову скаржаться, що їхніх чоловіків відправили на забій
За добу захисники знищили 20 іранських дронів Shahed-131/136
Нічна атака на південь: Генштаб повідомив про кількість збитих «Шахедів»
«Раджу таке: зранку встали, подумали, що можете зробити для армії, ввечері лягли і подумали, чи достатньо зробили», – каже Притула
День народження Сергія Притули. Пригадаємо найяскравіші моменти його діяльності
Крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС
Підрив Каховської ГЕС: Центр нацспротиву назвав кількість загиблих в окупованих Олешках
Двоє моряків, що є громадянами Росії, загинули біля болгарського портового міста
На борту судна біля Болгарії за незрозумілих обставин загинули двоє росіян
Командири оборони «Азовсталі» разом із Зеленським повертаються з Туреччини додому
Повернення командирів «Азова»: Подоляк прокоментував істерику Кремля
Найбільший синьо-жовтий прапор постав на краю острова, який «дивиться» на Крим
Звільнення Зміїного: розвідник розповів про спецзавдання від Буданова
Спершу Андрій був артилеристом, згодом став командиром стрілецького відділення
Хвилина мовчання: згадаймо добровольця Андрія Черніцького, який загинув, рятуючи побратимів
Ллойд Остін – американський воєначальник, генерал армії США, міністр оборони США
Глава Пентагона повідомив, коли Україна зможе вступити до НАТО
Дата публікації новини: