Олеся Яхно Політтехнологиня

Незручні питання до «хороших росіян»

Ті росіяни, які проти війни, мають щось протиставити путінському режиму
фото з відкритих джерел

Вже зараз помітно, як у Росії гасло «захопимо Київ за три дні» перейшло у посил «ми боремося із Заходом»

Періодично у ФБ та інших соцмережах бачу дискусію, наскільки «хороші росіяни» – добрі для України.

Від початку хибна постановка питання – шукати взаємозв'язок між тим, а наскільки ті, хто в Росії проти війни, одночасно є проукраїнськими, і чи достатньо.

Хибна – тому що ми самі обурюємося, коли Путін та інші представники російської влади говорять про «один народ». Тоді навіщо нам продовжувати цю логіку?

Українці мають думати про свою країну, Україну, а росіяни – про свою, Росію, якщо ті, хто проти війни і поїхали, хочуть туди повернутися.

До «хороших росіян» у нас мають бути інші питання. Наприклад: як вони бачать можливість змінити військовий курс РФ і якою має бути Росія (якщо це можливо) в 21 столітті, щоб війна більше ніколи не повторилася?

Вже зараз помітно, як у Росії гасло «захопимо Київ за три дні» перейшло у посил «ми боремося із Заходом». Тобто відбувається відхід у пояснення протистояння в довгу, у результаті якого всередині з'явиться клас, абсолютно далекий від цінностей Заходу. Такий колективний «глибинний народ».

Ті росіяни, які проти війни, повинні щось протиставити цьому спочатку на рівні бачення, а потім – конкретики. Вони, як ніхто інший, мають бути найбільше в цьому зацікавлені.

Читайте також: Які території втратить Росія після війни. Що з ними робити
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: