Вчені знайшли несподіваний спосіб покращити здоровʼя

Вчені знайшли несподіваний спосіб покращити здоровʼя
У любителів контрастних процедур температура тіла в середньому нижча, що потенційно є ознакою адаптації до спеки завдяки частому відвідуванню сауни
фото з відкритих джерел

Регулярне відвідування сауни та плавання в холодній воді можуть мати позитивний вплив на організм

Вчені з Данії з'ясували, що контрастні процедури добре зміцнюють серцево-судинну систему, сприяють зниженню ваги та можуть зробити організм стійким до екстремальних температур. Про це свідчать результати дослідження.

Науковці з Копенгагенського університету припустили, що регулярне відвідування сауни та плавання в холодній воді можуть вплинути на здатність бурого жиру спалювати енергію та виробляти тепло, тим самим привчаючи організм комфортно переносити як сильну спеку, так і холод.

​Зауважимо, бура жирова тканина забезпечує процес виробництва тепла в організмі та бере участь у жироспаленні. Вона також сприяє контролю цукру в крові, тому активність бурої жирової тканини дозволяє уникнути розвитку діабету. З віком або у людей з надмірною вагою об'єм бурого жиру зменшується.

У дослідженні брали участь вісім молодих чоловіків, які протягом двох років на тиждень практикували плавання в холодній воді та сауну, або лише «моржування». Ще вісім учасників тієї ж вікової групи було включено до контрольної групи – вони не займалися зимовим плаванням та не відвідували сауну.

Вчені припускали, що у любителів крижаної води та гарячої сауни збільшиться обсяг бурого жиру, проте за результатами дослідження вони побачили інший ефект: у добровольців значно покращилася терморегуляція. Щоб оцінити вплив таких процедур на стійкість до холоду, добровольців з обох груп попросили занурити руку у крижану воду на три хвилини.

Порівняно з контрольною групою у всіх учасників було виявлено мінімальні зміни пульсу та артеріального тиску. У них також була вищою температура шкіри, що означає вищий рівень адаптації до втрати тепла в організмі.

При дії холоду активність бурої жирової тканини збільшувалася в обох групах, однак у любителів «моржування» та сауни було вище вироблення тепла та витрата енергії.

Вчені також оцінили терморегуляцію в організмі у всіх учасників протягом дня за комфортної температури. Виявилося, що у любителів контрастних процедур температура тіла в середньому нижча, що потенційно є ознакою адаптації до спеки завдяки частому відвідуванню сауни.

Автори дослідження зазначили, що ці висновки не можна вважати остаточними через невелику вибірку учасники, до того ж однієї статі та віку. Однак ці результати потенційно вказують на те, що підвищення активності бурої тканини може значно знизити ризик порушень метаболізму.

Раніше повідомлялося, що вчені знайшли простий та приємний спосіб продовжити тривалість життя (дослідження).

Читайте також: Науковці назвали продукт, який зменшує ризик серцевих хвороб

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Уряд спростив виїзд військових на лікування за кордон: деталі
Уряд спростив виїзд військових на лікування за кордон: деталі
Скріншот відео
Українка з найбільшими вилицями показала результат операції на грудях, за яку не бралися лікарі
Люди, які щодня вживають багато алкоголю, більш схильні вживати нездорову їжу: це може сприяти збільшенню ваги, особливо в області живота
Надмірне вживання алкоголю може мати несподівані наслідки
Пацієнти з нижчим доходом із меншою ймовірністю отримували термінові та необхідні методи лікування, ніж більш забезпечені люди
Серцевий напад через маленьку зарплату: вчені дослідили як дохід впливає на здоровʼя
Нанесення гель-лаку відбувається виключно під ультрафіолетовим світлом
Лікарі б’ють на сполох: гель-лак для нігтів небезпечний для здоров’я
Фізична активність не завжди покращує здоров'я
Як саджання картоплі впливає на тривалість житття: вчені дослідили користь фізичної праці
Впливова фармацевтична фірма заявила, що новаторські ін'єкції можуть врятувати мільйони життів
Лікування раку та серцевих захворювань: яку революцію готують фармацевти
На Старокримському цвинтарі виявлено великий сектор свіжих поховань
Свіжі могили поряд зі снарядами: у Маріуполі сотні нових поховань містян (відео)
Науковці знайшли відповідь чому чоловікам так погано при температурі 37,2
Науковці знайшли відповідь чому чоловікам так погано при температурі 37,2
Дата публікації новини: