Ягідне: річниця визволення села, де росіяни тримали 350 заручників (фото)

Ягідне: річниця визволення села, де росіяни тримали 350 заручників (фото)
Мешканці села Ягідне в підвалі школи
фото з відкритих джерел

Село Ягідне перебувало в окупації 28 днів

У маленькому підвалі школи села Ягідне, що на Чернігівщині, рашисти тримали у заручниках одночасно понад 367 цивільних, з них 50 дітей та кілька немовлят, найменшій – півтора місяця. ЗСУ звільнили село 3 квітня 2022 року.

Ягідне, що за 140 км на північний захід від Києва й неподалік від Чернігова, практично межує з російським та білоруським кордонами. Там майже місяць орудували російські солдати. Увійшовши в село, вони під дулом пістолета вивели з будинків чоловіків, жінок, дітей і тримали їх у підвалі місцевої школи протягом чотирьох тижнів – 150 людей набили у кімнату площею приблизно 65 квадратних метрів.

Школа у Ягідному
Школа у Ягідному
фото: Суспільне

Окупанти зайшли в село пізно вночі. Тому жителі однієї вулиці побачили їх 3 березня, а іншої, що подалі від лісу, – лише 4 березня. Люди згадують, що серед російських військових були і росіяни, і тувинці, і буряти. Саме останніх вони називають найжорстокішими і найнеосвіченішими. Увійшовши в село, вони під дулом пістолета вивели з будинків чоловіків, жінок, дітей і погнали всіх у підвал місцевої школи, самі ж зайняли їхні помешкання.

150 людей жили у підвалі школи протягом окупації села
150 людей жили у підвалі школи протягом окупації села
фото: ВВС

Не всі з мешканців Ягідного змогли пережити окупацію. Більшість з них були людьми похилого віку.

Коли люди помирали, прибрати їхні тіла відразу було не можливо. Російські солдати не дозволяли робити це щодня. А через постійні бої на вулиці – мінометні обстріли, вибухи та стрілянину – це було небезпечно. Тому дорослі й діти жили поруч з мертвими тілами годинами, а іноді й днями, поки їх не виносили на вулицю. 

Одна з кімнат підвалу, де росіяни утримували мешканців Ягідного
Одна з кімнат підвалу, де росіяни утримували мешканців Ягідного
фото: Суспільне

Людям не дозволяли виходити навіть у туалет, тому вони були змушені користуватись відрами. Людям дозволяли готувати на відкритому вогні надворі двічі на день. У селі було достатньо харчів і криниця з водою.

На стінах підвалу діти малювали малюнки, писали вірші і гімн України.

Ягідне: річниця визволення села, де росіяни тримали 350 заручників (фото) фото 1

На дверях однієї з підвальних кімнат люди почали вести імпровізований календар з датами і днями, щоб не втратити лік часу. Адже постійно було темно – все, як один день, хоча в цьому випадку – як одна страшна ніч. Календарів там було декілька.

Ягідне: річниця визволення села, де росіяни тримали 350 заручників (фото) фото 2

Нелюдські умови життя витримали не всі мешканці села. На стінах та дверях підвалу люди записували імена загиблих знайомих та рідних із датами смерті. Так, за 28 днів окупації від стресу і задухи померли 11 місцевих жителів, ще семеро померли від рук окупантів. Та поховати їхні тіла російські військові тривалий час не дозволяли. Селянам доводилося годинами, а іноді й днями жити поруч з мертвими, поки їх не виносили на вулицю.

Ягідне: річниця визволення села, де росіяни тримали 350 заручників (фото) фото 3
Список загиблих
Список загиблих

На дверях зі шкільного підвалу Ягідного можна побачити напис «31 – наші прийшли». Мешканці Ягідного згадують, як останньої ночі окупанти рано зачинили ці двері. У підвалі було чути, як позиції росіян накриває артилерія, і якоїсь миті техніка на подвір’ї школи завелася.

З моменту окупації Ягідного минув рівно рік. У червні 2022 року правоохоронці оголосили підозру вісьмом військовослужбовцям ЗС РФ через смерть цивільних у Ягідному. В січні цього року повідомили про підозру ще двом російським військовим.

Нагадаємо, що сьогодні президент Зеленський побував у «підвалі смерті» в Ягідному та озвучив побажання Путіну.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: