Стало відомо, як США допомогли Україні на початку вторгнення

Стало відомо, як США допомогли Україні на початку вторгнення
Вашингтон надавав важливі розвіддані, з'ясували журналісти
фото з відкритих джерел

Завдяки Сполученим Штатам Америки військові РФ в буквальному сенсі розносили порожні поля там, де колись була встановлена система протиповітряної оборони

Спочатку вторгнення Російської Федерації в Україну американська сторона передала Києву докладні відомості про те, коли й куди мають прилетіти бомби й ракети РФ, що допомогло українській стороні прибрати з небезпечних місць авіацію і засоби протиповітряної оборони. Сторони обмінювалися розвідданими в режимі реального часу, пише NBC News, посилаючись на відомості колишніх і нинішніх американських чиновників.

За даними джерел, завдяки швидкому обміну відомостями українська сторона в перші дні змогла збити в Київській області російський транспортник, на борту якого були сотні військових, і це допомогло відбити ворожий напад на ключовий аеропорт – в Гостомелі.

«Із самого початку ми досить сильно прагнули ділитися з Україною як стратегічними, так і оперативними розвідувальними даними. Це було ефективно як на тактичному, так і на стратегічному рівні. Є приклади, коли ви можете досить ясно розповісти історію про те, що це має велике значення», – сказав співрозмовник.

Джерело додало, що українській стороні передали, зокрема, комерційні супутникові знімки та багато іншої розвідінформації, наприклад, про те, де орудують певні підрозділи противника.

«Російські військові в буквальному сенсі розносять порожні поля там, де колись була встановлена система протиповітряної оборони», – заявив ще один представник влади США.

Американські чиновники назвали обмін розвідданими з Україною спочатку вторгнення РФ масштабною і безпрецедентною операцією з обміну відомостями з країною-партнером, що не входить в НАТО, яка зіграла вирішальну роль в успіху Києва у війні проти більшої та краще оснащеної російської армії.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що США нададуть Україні секретні розвіддані.

Також повідомлялося, що перші ознаки вторгнення Росії з'явилися ще рік тому.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: