30 років інавгурації Кучми. Відомі політики назвали найбільші помилки другого президента

30 років інавгурації Кучми. Відомі політики назвали найбільші помилки другого президента
Віктор Медведчук, Леонід Кучма та Віктор Янукович під час призначення останнього прем’єр-міністром України, листопад 2002 року
фото: Reuters

З висоти часу видно неправильні кадрові рішення Кучми, насамперед це стосується Медведчука, Табачника і Янукович

Породження в Україні олігархату та сумнівні кадрові рішення в органах влади вважаються найбільшими помилками Леоніда Кучми. Другий президент не бажав балотуватися на третій термін, але він і не бачив фігури, яка могла б стати наступником та влаштовувала його оточення, розповіли політики того періоду для «Главкому».

Політтехнолог Віталій Чепинога пригадав свою розмову із Кучмою стосовно Віктора Януковича.

«Я якось кажу йому: «Леоніде Даниловичу, а навіщо ви обрали на роль свого наступника цього придурка Януковича?». А він каже, що такі були обставини, так наполягала Росія, так хотів Кремль... З точки зору сьогоднішнього дня, це просто злочин. Але тоді були інші обставини, і він, мабуть, саме у цьому руслі рухався. Бо був газ, якісь домовленості, були економічні зв'язки, традиції, міфи про братерство народів», – розповів Віталій Чепинога.

Призначення Віктора Медведчука та Дмитра Табачника як очільників адміністрації президента – аналітики теж вважають помилкою Кучми. Одіозний Медведчук очолював адміністрацію від 2002 року і до кінця другої каденції Кучми. 

Прессекретар другого президента Михайло Дорошенко вважає, що Кучмі, який переживав тоді кризу через зникнення опозиційного журналіста та масові протести, які докотилися до самої Банкової у вигляді акції «Україна без Кучми», був потрібен хтось більш жорсткий та безжальний, аніж попередні глави адміністрації.

Дипломат Роман Безсмертний пояснює сумнівні призначення «зашморгом Москви». «Питання появи і Медведчука, і Януковича в українській політиці – це не лише дії Кучми. Що стосується Медведчука, то я ще пам'ятаю період, коли команда, до якої входив Медведчук, працювала з Леонідом Макаровичем Кравчуком. А потім вона дивним чином опинилася біля Леоніда Даниловича Кучми. А все тому, що не завжди перша особа держави здатна, скажімо так, приймати вольові рішення. Виникають ситуації, коли ці вольові рішення просто неможливі», – вважає Безсмертний. Дипломат зауважив, що Медведчук був помилкою Кучми.

До системних помилок президента Кучми відносять і породження в Україні олігархату.

Історію становлення українського крупного бізнесу переповідає Михайло Поживанов: «Пінчук став зятем Кучми, і Пінчуку за безцінь віддали всю трубну промисловість України, а це найкраще, що було тоді на ринку, бо майже вся трубна промисловість була побудована у середині 1980-х, тобто її ще років із сорок можна було експлуатувати і нічого не вкладати», – наголошує Поживанов. Він додав, що у ті часи, аби якось збалансувати «подарунок», Кучми для Пінчука, металургійна промисловість відійшла Ахметову, а хімічна – Фірташу.

Нагадаємо, 19 липня 1994-го Леонід Кучма у Верховній Раді склав присягу на вірність Україні.

До слова, президент України у 1994-2005 роках Леонід Кучма вважає, що сьогодні президент України Володимир Зеленський має досвід, якого немає майже ні в кого з його колег-президентів. 

Раніше в інтерв'ю The Guardian експрезидент України Леонід Кучма розповів, що 24 лютого 2022 року, в день вторгнення Росії, він з дружиною Людмилою був в центрі Києва і не вірив, що Путін дійсно наважиться піти на Київ. «Я був упевнений, що Путін здатний вторгнутися, але не впевнений, чи вирішить він це зробити», – сказав Кучма.

За його словами, метою Путіна було не лише захоплення землі, а й знищення «концепції» самої України як «конкурентної альтернативи Росії». 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: