Арахамія розповів, хто «качає тему» повернення мажоритарки

Арахамія розповів, хто «качає тему» повернення мажоритарки
Арахамія: «Всередині «слуг» мало мажоритарників»
фото dsnews.ua

Соратник президента визнав: європейці будуть не в захваті, якщо влада почне повертати стару виборчу систему

«Слуги народу» не причетні до розгойдування теми про повернення до старої виборчої системи, відновлення мажоритарки більше в інтересах інших депутатських груп. Про це в коментарі «Главкому» заявив голова парламентської фракції «слуг народу» Давид Арахамія.

«Цю тему (повернення мажоритарки – ред) рухають найбагатші мажоритарники з депутатських груп. У нас немає поки такої риторики чи концепції. Це незрозуміло, як взагалі зробити, бо європейці будуть не в захваті. По-друге, за нинішньої системи, незалежно від того, який в тебе номер у списку, треба подолати прохідний бар'єр десь від 20 тис. голосів. Всередині «слуг», до речі, мало мажоритарників, які можуть реально особисто за себе зібрати стільки голосів, тому у нас ця тема не качається. Качають її депутатські групи, а переводять стрілки на нас» – наголосив нардеп.

Нагадаємо, за словами першого віцеспікера Верховної Ради Олександр Корнієнко, для громадян України нинішня система із відкритими списками є важкою, її треба детально пояснювати – тоді як колишній формат із одномандатними округами був значно простішим, ба більше, електорат підтримував своїх обранців-мажоритарників.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла новий Виборчий кодекс із відкритими списками 11 липня 2019 року. Згідно із законопроєктом №3112-1, до наступних виборів буде скасована мажоритарна система одномандатних виборчих округів.

Поріг потрапляння до Верховної Ради у новому Виборчому кодексі, як і раніше, залишиться на рівні 5%, хоча були пропозиції знизити його до 4%.

Чинність цей кодекс набере 1 грудня 2023 року, тобто наступні парламентські вибори в Україні пройдуть уже з відкритими списками, де не керівництво партій визначатиме шанси кандидатів потрапити до парламенту, розставляючи їх на високі чи низькі місця, а виборці своїм голосуванням.

За новим Виборчим кодексом уже пройшли місцеві вибори восени 2020 року. Найбільше депутатських мандатів отримали три парламентські партії – «Слуга народу» (17,59%), «Батьківщина» (12,39%) та «ОПЗЖ» (11,75%).


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: