Двоє терористів «ДНР» обралися депутатами Держдуми. Що про них відомо

Двоє терористів «ДНР» обралися депутатами Держдуми. Що про них відомо
Бородай та Прилєпін обралися до Держдуми від різних політичних партій
Фотоколаж: censor.net

До новообраного складу Держдуми РФ увійшли люди, які брали безпосередню участь в окупації Донбасу

Особи, причетні до захоплення української території, відтепер стали офіційними представниками законодавчої гілки влади в Росії.

Олександр Бородай

.jpg_14

Народився у Москві у 1972 році. У 1994 закінчив філософський факультет Московського державного університету імені В.М. Ломоносова і пізніше – аспірантуру, під час навчання в якій спеціалізувався з соціальної філософії. У подальшому працював консультантом, соціологом, військовим журналістом, політтехнологом, був членом різних політичних організацій. 25 липня 2002 року був призначений на посаду заступника директора ФСБ РФ з інформаційної політики та спецпроєктів. Напередодні подій Майдану Бородай, за його власними словами, декілька років працював політтехнологом в Україні, співпрацюючи з «Партією регіонів».

У 2014 році опинився у Донецьку, де 16 травня під час третьої сесії так званої Народної ради ДНР був призначений першим «прем'єр-міністром» так званої Донецької Народної Республіки. У серпні подав у відставку з цієї посади та невдовзі повернувся до Росії. У 2015 році очолив так звану «Спілку добровольців Донбасу», яка існує донині та об’єднує російських найманців, що брали участь у російсько-українській війні на боці країни-агресора. У 2021 році балотувався у депутати Держдуми РФ від «Єдиної Росії» за одним з семи мажоритарних округів у Ростовській області, де здобув перемогу.

Бородай послідовно відстоює ідею знищення української державності та приєднання території України до РФ. З 2014 року перебуває в розшуку МВС України

Захар Прилєпін

.jpg_15

Захар (справжнє ім’я – Євген) Прилєпін народився у 1975 році у Рязанській області. Після строкової служби у російській армії у 1994-1996 роках навчався в Нижегородському юридичному інституті МВС Росії та служив в ОМОНі. У 1996 році брав участь у першій російсько-чеченській війні.

У 1999 році взяв участь у бойових діях у Дагестані та другій російсько-чеченській війні. У 2000-х роках почав видавати у російських періодичних виданнях свої прозові твори, здебільшого на військову тематику, також працював журналістом та був активним членом кількох політичних організацій, зокрема, «Націонал-більшовицької партії» («НБП»). Мав значний літературний успіх як один із засновників сучасної російської військової прози.

Восени 2014 року вперше відвідав зону бойових дій на Донбасі в якості «військового журналіста» з боку незаконних збройних формувань. Пізніше неодноразово відвідував ОРДЛО, паралельно займаючись популяризацією ідей «Новоросії» на території РФ, був радником так званого голови «ДНР» Олександра Захарченка, а з жовтня 2016 року до липня 2018 року обіймав посаду заступника командира одного з батальйонів НЗФ ДНР. Активно займаючись політичною діяльністю, у 2019 році створив у Росії громадський рух «За правду», який ЗМІ вважають проєктом адміністрації президента РФ.

На початку 2021 року рух об’єднався з партією «Справедлива Росія», вже представленою у російському парламенті, а також «Патріотами Росії». Прілєпін балотувався у депутати Держдуми за федеральним партійним списком новоствореного об’єднання «Справедлива Росія – За правду» під другим номером. За результатами виборів партія перетнула п’ятивідсотковий бар’єр, отримавши трохи більше за 7% голосів виборців. Таким чином, Прилєпін отримав місце у наступному складі Держаної Думи Росії.

У 2017 році СБУ відкрила відносно Прилєпіна кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 (участь у діяльності терористичної організації) та ч. 1 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.

До слова, ОПЗЖ привітала партію Путіна «Єдина Росія», від якої обрався до Держдуми Олександр Бородай, з «переконливою перемогою» на виборах.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: