МЗС відреагувало на рішення Канади передати газову турбіну для «Північного потоку»

МЗС відреагувало на рішення Канади передати газову турбіну для «Північного потоку»
РФ може продовжити постачання газу до ЄС, навіть якщо з якоїсь причини транспортування «Північним потоком-1» є неможливим
фото із відкритих джерел

Підкреслюється, що РФ може продовжувати постачання газу в Німеччину у повному обсязі і без турбіни

Україна розчарована рішенням Канади щодо повернення до Німеччини відремонтованих компанією Siemens Canada турбін "Північного потоку-1" та просить уряд скасувати його. Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Зазначається, що Україна вдячна Канаді і Німеччині за запровадження низки вагомих санкцій проти РФ, аби зупинити її агресію проти України.

«Водночас остання канадсько-німецька домовленість і оголошене на його основі рішення – це підлаштування санкційного режиму під забаганки Росії. Цей небезпечний прецедент йде врозріз з принципом верховенства права і матиме лише один наслідок – зміцнить почуття безкарності Москви», – зазначають в МЗС.

Так, підкреслюється, що РФ може продовжувати постачання газу в Німеччину у повному обсязі і без турбіни.

Зазначається, що компресорна станція «Північного потоку-1» обладнана кількома турбінами, у тому числі резервними. Лише одна турбіна знаходиться зараз в Канаді. Однак за рішенням «Газпрому» зараз працює три турбіни, решта відключені без пояснень. Обсяги транспортування скоротилися з 167 до 67 млн куб. м газу на добу.

Окрім цього, РФ може продовжити безперервне постачання газу до ЄС, навіть якщо з якоїсь причини транспортування «Північним потоком-1» є неможливим. Так, Росія може використати вже оплачені нею транзитні потужності через Україну. Зараз «Газпром» використовує менше 40% від потужностей.

В рамках чинного контракту «Газпром» може поставити додатково 67 млн куб. м на добу. Крім того, він має змогу забронювати ще до 135 млн куб. м на добу додаткових потужностей, аби забезпечити потреби європейського ринку у газі. Цим маршрутом традиційно постачався газ до Німеччини, Італії, Австрії та інших країн регіону. Так, Україна може повністю замістити «Північний потік-1».

Окрім цього, є маршрут транспортування газу через Польщу, який здатний перекачувати до 90 млн куб. м газу на добу. Зазначається, що РФ відмовилася від його використання за власним вибором і може відновити транспортування газу до Німеччини, якщо дійсно хоче залишитися надійним постачальником ЄС.

«Таким чином, вимога Росії щодо обов’язкового повернення турбіни для продовження транспортування газу є шантажем, який не має технічного обґрунтування», – додають в МЗС.

Зазначається, що Україна надала вичерпні роз’яснення Німеччині і Канаді. Обидві сторони підтвердили, що розуміють відсутність технічних підстав для вимоги Росії. Однак рішення піти на поступку РФ все одно було ухвалене.

В МЗС наголошують, що передача турбіни «Північного потоку-1» дозволить РФ і надалі використовувати енергетику як інструмент гібридної війни проти Європи.

Україна закликає уряд Канади скасувати це рішення, а також забезпечити цілісність санкційного режиму.

Нагадаємо, 9 липня Канада заявила, що поверне Німеччині відремонтовану турбіну Siemens для газопроводу «Північний потік».

Тим часом РФ «осушує» газовий ринок ЄС: транзит через Україну впав до історичного мінімуму.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: