Президент Латвії візьме участь в саміті Кримської платформи

Президент Латвії візьме участь в саміті Кримської платформи
Володимир Зеленський обговорив зі Спікером Саейму Латвії підтримку євроінтеграційних прагнень України
Фото: Офіс президента

Левітс підтвердив свою участь в саміті

Президент Латвії Егілс Левітс візьме участь в саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня в Києві. Про це нагадав президент України Володимир Зеленський на зустрічі зі спікером Сейму Латвії Інарі Мурнієце.

Зеленський розповів Мурнієце про ситуацію з безпекою на Донбасі. Сторони також обговорили актуальну ситуацію на території анексованого Криму.

«Хочу подякувати вам і вашим колегам за те, що відвідаєте Донбас. Вдячний за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, за те, що не підтримуєте окупацію Криму», - сказав Зеленський.

Зеленський також нагадав, що саме Сейм Латвії в травні 2019 року перший з іноземних парламентів визнав геноцидом депортацію кримських татар радянською владою з території Криму в 1944 році. Він також високо оцінив те, що президент Латвії Егілс Левітс першим зі світових лідерів підтвердив намір взяти особисту участь в інавгураційному саміті Кримської платформи.

На зустрічі позитивно оцінили ініціативу латвійських депутатів зі створення в Сеймі Групи підтримки Кримської платформи, що свідчить про готовність Латвії до практичного наповнення формату.

Напередодні у парламенті Латвії створили групу підтримки «Кримської платформи».

До слова, зусилля для стримування російської агресії, «Кримська платформа» та підтримка українських реформ були в центрі обговорення на зустрічі глави МЗС України та його колег з країн Бенілюксу в п’ятницю.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда прийняв запрошення Володимира Зеленського відвідати Київ, щоб взяти участь в установчому саміті «Кримської платформи» і заходах з нагоди 30-ї річниці незалежності України.

Як відомо, 26 лютого президент Володимир Зеленський видав указ про створення організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого саміту «Кримської платформи».

«Кримську платформу» ініціювали як міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини у Криму та сприяння його деокупації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: