Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці

Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці
Зеленський покидає суперечливу зустріч із сенаторами США в Капітолії 21 вересня 2023 року
фото з відкритих джерел

На думку Княжицького, поява матеріалу – результат двох помилок Зеленського і його офісу: комунікаційної й управлінської

Президент України Володимир Зеленський та його оточення дали інтерв'ю для Time. У ньому ідеться про виклики, з якими стикається влада України після 20 місяців повномасштабного вторгнення Росії: мобілізацію до ЗСУ, корупцію серед можновладців, настрої щодо перемоги України, фінансову допомогу союзників та війну на Близькому Сході.

Американський журнал Time присвятив обкладинку нового номера і статтю президенту України
Американський журнал Time присвятив обкладинку нового номера і статтю президенту України
фото з відкритих джерел

Перемога та корупція

Американський журнал Time вийшов із передовим матеріалом про президента України Володимира Зеленського, його боротьбу за міжнародну допомогу Україні та з його фотографією на обкладинці. «Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Самотня боротьба Володимира Зеленського», – йдеться на обкладинці журналу.

Оглядач Time Саймон Шустер, з посиланням на анонімних співрозмовників в оточенні президента України, наголосив, що Зеленський «відчуває себе зрадженим західними союзниками», які «залишили його без засобів для перемоги у війні, а лише для того, щоб вижити в ній». Проте він не збирається відмовлятися від бойових дій і йти на перемир'я з окупантами, а його віра у перемогу України «турбує деяких його радників».

«Третя світова війна може початися в Україні, продовжитися в Ізраїлі, а звідти переміститися в Азію, а потім вибухнути ще деінде», – сказав Зеленський і додав, якщо росіян не зупинити в Україні, бойові дії швидко поширяться за її межі.

Також Зеленський у коментарі виданню визнав серйозність проблеми з корупцією, але водночас припустив, що деякі іноземні союзники схильні перебільшувати проблему, оскільки це дає їм привід припинити фінансову підтримку.

Питання корупції в Україні в останні місяці погіршило відносини президента Володимира Зеленського з багатьма його союзниками. Зазначається, що для зменшення занепокоєння союзників глава держави пішов на кілька драматичних кроків, зокрема, звільнивши міністра оборони Олексія Резнікова, який потрапив під пильну увагу через корупцію в його міністерстві.

«Коли новини про ці скандали поширювалися, президент дав суворий наказ своїм співробітникам уникати найменших ознак самозбагачення. «Не купуйте нічого. Не беріть відпустки. Просто сидіть за своїм столом, мовчіть і працюйте», – написало видання, зазначаючи, що деякі чиновники середньої ланки в адміністрації скаржилися на бюрократичний параліч і низький моральний стан, оскільки контроль за їхньою роботою посилився.

Водночас, як зазначали посадовці в коментарі Time, увесь тиск, спрямований на викорінення корупції, не лякає тих, хто прагне збагачення і «люди крадуть, наче завтра не буде».

Зеленський визнав серйозність проблеми з корупцією і загрозу, яку вона становить для морального стану України та її відносин з іноземними партнерами. Президент зазначив, що боротьба з корупцією є одним із його головних пріоритетів. Він також припустив, що деякі іноземні союзники схильні перебільшувати проблему, оскільки це дає їм привід припинити фінансову підтримку.

Також Time зауважує, що Зеленський не має наміру відмовлятися від боротьби або домагатися будь-якого миру з Росією. Він навіть категорично проти тимчасового перемир’я. «Для нас це означало б залишити цю рану відкритою для майбутніх поколінь. Можливо, це заспокоїть когось і всередині нашої країни, і за її межами, але для мене це проблема, тому що ми залишаємося з цією вибухівкою», – пояснив президент.

Реакція українців

Відразу після публікації статті вона розлетілася у медіа та соцмережах. Сотні українців написали у дописах свою думку щодо матеріалу про Зеленського. 

Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці фото 1

Чимало користувачів звернуло увагу і на обкладинку видання – Зеленський на ній самотній та сумний. Що своєрідно символізує стан справ в Україні. «Нинішня обкладинка суттєво відрізняється від минулих обкладинок. Минулого року – це було десь як карта Таро Маг. Нинішня – Пустельник. Месіанство змінилось на страх перед суспільством», – написала журналістка та політична аналітикиня Марина Данилюк-Ярмолаєва.

Зеленський на обкладинці Time (травень, 2022 рік)
Зеленський на обкладинці Time (травень, 2022 рік)
фото з відкритих джерел
Зеленський на обкладинці Time (грудень, 2022 рік)
Зеленський на обкладинці Time (грудень, 2022 рік)
фото з відкритих джерел

«Виявляється, обкладинки журналу Time бувають різні. І якщо одні нагадують бурю аплодисментів, у яких приємно купатися, то інші – холодний душ, який має протверезіти», – написав економіст на банкір Ігор Фурса.

Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці фото 2

Нардеп та журналіст Микола Княжицький наголосив, що матеріал у Time його не тішить, а лякає. За його словами, стаття демотивує українців, бо передрукована в українських медіа й нібито показує Зеленського впертим самодуром на Заході, а це погано для України. На думку Княжицького, поява статті – результат двох помилок Зеленського і його офісу: комунікаційної й управлінської.

Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці фото 3

Український письменник та політичний оглядач Костянтин Матвієнко вважає, що мета статті в одному з найвпливовіших видань США – нівелювати авторитет Зеленського, який після повномасштабного вторгнення стрімко набув статусу наднової зірки світової політики. «Він (направду український народ) виступав «донором рейтингу» навіть для президента США. Приїхати до спливаючої кров'ю України вважали за необхідне лідери або високопоставлені керівники більшості цивілізованих країн, щоб продемонструвати свою дружбу з нею і її шанованим у світі Президентом.

Наближаються вибори у США та інших країнах. Представники «Вісі Зла» (за Джозефом Байденом) не можуть і надалі миритися з впливом України на внутрішню політичну ситуацію у цих країнах, бо він спрямовує громадську думку в бік жорсткого опору агресорам, загарбникам, терористам, а не традиційного/хронічного для Заходу пошуку компромісу із ними. Тому розпочато кампанію дискредитації символу (в очах вагомої частини західної громадськості) цього опору... - України», – упевнений Матвієнко.

Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці фото 4

Деякі користувачі соцмереж переконані, що стаття є замовною, тож тепер росіяни зловтішаються скандалам довкола матеріалу. Політичний експерт Анатолій Октисюк наголосив на причетності агентів країни-агресорки.

Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці фото 5

Крім того, на статтю відреагував журналіст та письменник Анатолій Велімовський. Він заявив, що не має претензій до матеріалу й наголосив, що робота гарна з американської оціночної точки зору. Велімовський додав, що скандал виник через емоції.

«Асоціація між Черчиллем і Зеленським нині більш ніж близька. Під час війни обидва наробили помилок. Перший вийшов переможцем, але програв вибори. Тільки тому, що відверто ігнорував питання кадрової політики своєї партії. Другий? Поки що, як і Черчилль у 1940-му відстояв країну. І теж наробив купу помилок. Далі? Time покаже... Але. Головна проблема американської сторони у статті як раз не виписана. Як на мене, вона у тому, що нині у США немає Рузвельта. Та й не проглядається...» – написав письменник.

Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці фото 6

Також виникає чимало запитань і до журналіста, який написав статтю. Він неодноразово підігрував російській пропаганді.

Зеленський у Time: як на скандальну статтю відреагували українці фото 7

Зауважимо, автор матеріалу Саймон Шустер – уродженець Москви, понад 15 років працював у Росії та Україні, роблячи репортажі з обох країн. Він живе в Нью-Йорку, але зараз багато часу проводить у Києві.

У квітні 2022 року журналіст провів два тижні в Офісі президента, де спілкувався із Зеленським та його оточенням. Після цього написав статтю про українського президента для травневого випуску Time, а фото Зеленського з’явилось на обкладинці.

Журналістка і директорка Центру досліджень визвольного руху Дарія Гірна розповіла історію, як Саймон Шустер займався маніпуляціями та звинуватив «Азов» нібито у рекрутингу ультраправих націоналістів по всьому світу. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: