Революція гідності. Зеленський звернувся до народу та охарактеризував менталітет українців (відео)

 Революція гідності. Зеленський звернувся до народу та охарактеризував менталітет українців (відео)
Зеленський вважає, що український народ вільний творити майбутнє
Фото з відкритих джерел

Президент згадав слова полонених Росією українських моряків, які у російській тюрмі сміялися та жартували

Володимир Зеленський переконаний, що український народ сильний, сміливий, талановитий і непереможний, оскільки має гідність і готовий боротися ціною власного життя. Про це він зазначив у відеозверненні з нагоди Дня Гідності і Свободи.

«Ми прекрасний, сильний, сміливий, розумний, талановитий народ. Непереможний. Саме тому, що ми маємо гідність. Для нас рабство – приниження. Втрата свободи – це втрата честі. Втрата честі – це втрата серця. Втрата серця – це втрата душі. А втрата душі для нас – це втрата життя. Тому ми готові боротися ціною власного життя», – зазначив президент.

Глава держави зауважив, що нинішній день показує, що для українців гідність і свобода – це свято, це наше повітря.

«Ні. Це не звучить занадто гучно. Коли хтось вирішує перекрити нам повітря – ось тоді буває занадто гучно», - запевнив він.

Зеленський вважає, що український народ вільний творити майбутнє і має пишатися цим, та наголосив, що ми вже заплатили й продовжуємо платити за свободу велику ціну.

«Ніколи не забудемо всіх, хто віддав за Україну своє життя. І ніколи не пробачимо всім, хто позбавив їх життя і хотів позбавити нас волі. Але головне, що це нікому не вдалось і ніколи не вдасться», – відзначив він.

Президент згадав слова полонених Росією українських моряків, які у російській тюрмі сміялися та жартували і «довели, що на чужині, в полоні, у в'язниці можна бути вільною людиною».

Глава держави згадав імена українців, які боролися за гідність і свободу, зокрема, Василя Стуса, який публічно висловився проти хвилі арештів творчих людей на прем’єрі фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», священника Омеляна Ковча, який рятував євреїв у Голокост, режисера Леоніда Бикова, який не поступився принципами, й за це для зйомок стрічки «В бой идут одни старики» йому дали не кольорову, а чорно-білу плівку.

Також президент відзначив роль і внесок усіх, хто стояв на Майдані, на барикадах, на граніті у 1990-му, у 2004-му і 2014-му роках, і тих, хто потім зустрівся в окопах на сході України, захищаючи її.

«Всі. Різні. Але українці й українки. Захисники й захисниці. Всі, xто знає: треба бути гідним, а не здаватись. Бо здаватись українці не звикли. Тому що мають гідність. А тому – свободу!», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, День Гідності та Свободи відзначається в Україні щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (початок 22 листопада 2004 року) та Революції Гідності (акція студентів та громадських активістів розпочалася 21 листопада 2013 року).

Як повідомлялося, 19 листопада мер Києва Віталій Кличко зустрівся з киянами-учасникам Революції Гідності, членами родин Героїв Небесної сотні та ветеранами АТО/ООС. Міський голова вручив їм подяки та почесні грамоти міського голови та привітав з Днем Гідності та Свободи.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: