Зупинка Росією судна в Чорному морі. МЗС жорстко відреагувало

Зупинка Росією судна в Чорному морі. МЗС жорстко відреагувало
13 серпня Росія зупинила у Чорному морі турецьке судно Sukru Okan
фото ілюстративне

РФ грубо порушила Статут ООН, Конвенцію ООН з морського права та інші норми міжнародного права

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на провокації Росії у Чорному морі та різко засудили її дії щодо турецького судна Sukru Okan. Відповідну заяву дипломатичне відомство опублікувало на сайті.

«Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує провокативні дії Російської Федерації, які мали місце 13 серпня в Чорному морі щодо турецького суховантажу «Сукру Окан», який прямував в порт Ізмаїла. Висловлюємо підтримку та солідарність із Туреччиною як нашим стратегічним партнером та закликаємо міжнародну спільноту вжити рішучих заходів задля унеможливлення дій РФ, які перешкоджають мирному проходженню суден в Чорному морі», – йдеться у повідомленні. 

У МЗС наголосили, що РФ грубо порушила Статут ООН, Конвенцію ООН з морського права та інші норми міжнародного права. 

Зазначається, що «такі дії стали черговим прикладом цілеспрямованої політики Росії щодо створення загроз свободі навігації та безпеці торговельного мореплавства в Чорному морі». 

«Росія має бути позбавлена можливості блокувати міжнародні маршрути в Чорному морі, зокрема до українських морських портів. У цьому зв’язку Україна закликає партнерів посилити зусилля задля збереження функціонування Чорноморської зернової ініціативи, яка відіграє ключову роль в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки», – закликали в МЗС.

Нагадаємо, 13 червня міноборони РФ повідомило, що зранку в південно-західній частині Чорного моря росіяни нібито зупинили вантажне судно «Сукра Окан» під прапором Палау, що прямувало в український порт Ізмаїлу. Утім, розслідувачі отримали дані від екіпажу судна, який безпосередньо спостерігав за цією ситуацією. Виявилося, що екіпаж просто проігнорував вимоги «піратів».

Як відомо, Україна відкрила у Чорному морі коридори для цивільних торговельних суден, проте військові попереджають про загрозу з боку РФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: