Підвищення зарплати вчителям: Лісовий дав невтішний прогноз

Підвищення зарплати вчителям: Лісовий дав невтішний прогноз
За словами Лісового, понад 70% державного бюджету витрачається на оборону
фото з відкритих джерел

У 2024 році завдяки збільшенню освітньої субвенції планувалося підвищити зарплати педагогічним працівникам

Українським учителям найближчим часом не варто очікувати на підвищення заробітної плати. Причиною цьому стала складна ситуація в державному бюджеті. Про це заявив міністр освіти і науки Оксен Лісовий на брифінгу під час робочої поїздки на Миколаївщину, повідомляє «Укрінформ».

«Це дуже болісна проблема… Ми всі розуміємо, що нам дуже важко залучати молодь до викладання в закладах загальносередньої, позашкільної, профтехосвіти тощо. Ми розробили певну концепцію підвищення заробітної плати, в кінцевих положеннях закону про освіту передбачено підвищення окладів до трьох мінімальних заробітних плат. Ми розуміємо, що означає гідний рівень зарплати, у тому числі і щоб спонукати вчителя до саморозвитку та професійного зростання. Але на сьогодні маємо критичну ситуацію в бюджеті, вона надто складна», – сказав Лісовий.

За словами міністра, на сьогодні понад 70% державного бюджету витрачається на оборону.

«Нам треба протриматися. Бо позиція президента України, і ми її всі розділяємо, що освіта є пріоритетом №1 після оборони. Захистимо країну, відіб'ємо ворога – і переводимо освіту в пріоритет №1», – додав лісовий.

Як повідомлялося, у 2024 році завдяки збільшенню освітньої субвенції планувалося підвищити зарплати педагогічним працівникам: на 10,4% із 1 січня і ще на 12,6% із 1 квітня (за тарифною сіткою).

Нагадаємо, рівень доходів більшості українців залишається низьким. Згідно з опитуванням, 43% громадян отримують менш як 10 тис. грн на місяць. Хоча це на 10% менше, ніж у 2023 році, коли таких було 53%, більшість опитаних (56%) все ще вважають свої доходи недостатніми для забезпечення гідного рівня життя.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів ухвалив розроблені Мінреінтеграції зміни щодо нарахування зарплат на прифронтових територіях.

До слова, з початку повномасштабного вторгнення Україна втратила 5,5 млн працездатного населення, що втратило Німеччина після Другої світової війни у ​​відсотковому співвідношенні. У той час як кількість вакансій зростає, кількість кандидатів зменшується, створюючи значні проблеми для роботодавців. У свіжому звіті Міністерство економіки України повідомляє, що сьогодні в країні бракує 482 тис. фахівців.

У 2027 ця цифра зросте до 670 тис., а до 2033 року не вистачатиме аж 4,5 млн працівників. У HR-спільноті ведуться активні дискусії з приводу рішень і можливостей заткнути настільки величезну діру на ринку праці.

Читайте також: Міносвіти пояснило, як реально підвищити зарплати викладачам

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Міністерство освіти та науки вирішило змінити правила вступу на аспірантуру через великий ажіотаж серед військовозобов'язаних
Мін’юст позбавив права аспірантів-контрактників на відстрочку від мобілізації
Угорщина взяла найбільший кредит в історії країни
Угорщина таємно взяла в китайських банків кредит на рекордну суму – Politico
Танасишин: «Протези верхніх кінцівок для занять спортом максимально мають коштувати 346,6 тис. грн; нижніх кінцівок для занять спортом – 663,4 тис. грн»
Чому військові часом доплачують за високофункціональні протези? Пояснення Мінсоцполітики
Садовий: Сумно читати обґрунтування освітнього омбудсмена про те, чому громади не можуть почати навчальний рік швидше ніж 1 вересня
Коли починати навчальний рік? Мер Львова дорікнув освітньому омбудсмену
Ідея «економічного бронювання», вважає військовослужбовиця, підриває саме поняття чину «обовʼязок»
Рада до кінця липня ухвалить закон про економічне бронювання? Дані від відомої волонтерки
Українці мають сплачувати податки у Німеччині
Штраф 25 тис. євро: українським біженцям у Німеччині слід звітувати перед податковою
Борис Пісторіус приїхав спостерігати за навчаннями Arctic Defender
Очільник Міноборони Німеччини поскаржився на брак фінансування
Блогерка  танцювала у центрі столиці під російську музику
У Києві неповнолітня танцювала біля меморіалу Героїв Небесної Сотні, поліція проводить перевірку
Праворуч ветеринар, ветеран ЗСУ Олексій Притула, ліворуч Вадим Шевеленко, який вилаяв Притулу за те, що він працює з протезами
Скандал із ветераном: відвідувач причетний до корупційних схем щодо водогону для Миколаєва
Дата публікації новини: