Пільги для дітей військових: яку допомогу надає держава та як її отримати

Пільги для дітей військових: яку допомогу надає держава та як її отримати
Діти можуть отримати оплату навчання коштом бюджетів та пільгові кредити для отримання освіти
фото з відкритих джерел

Повний перелік отримувачів допомоги та документів, які необхідно надати 

В той час, як багато українців боронять цілісність та незалежність нашої країни від російської агресії, їхні діти мають право на низку пільг. Про те, яку саму допомогу вони можуть отримати та як її оформити, розповідає Міністерство освіти та науки України.

Перш за все, діти військових можуть розраховувати на допомогу від держави для здобуття вищої освіти. Це право мають діти учасників бойових дій, які навчаються за денною формою в закладах професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти.

Пільги діють до закінчення навчального закладу або досягнення 23-річного віку, проте їх дія припиняється у разі, якщо студента відрахують. Отримувати соціальні стипендії та пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти мають право:

  • діти учасників бойових дій або осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • діти, один з батьків яких загинув (зник безвісти) у районі проведення АТО.

Окрім цього, такі діти можуть отримати повну або часткову оплату навчання коштом державного та місцевих бюджетів. Також їм доступні соціальні стипендії, безкоштовне забезпечення підручниками та доступ до інтернету. Вони можуть безкоштовно проживати в гуртожитку.

Закон «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачає пільги на:

  • оздоровлення та відпочинок дітей учасників бойових дій;
  • за місцем проживання сімей учасників бойових дій, їх дітям передбачені першочергові місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах, а також дитячих оздоровчих таборах;
  • безплатне харчування в школах отримують ті діти, батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон;
  • дітям, батьки яких мають посвідчення УБД, пільга з харчування може надаватися з місцевого бюджету рішенням відповідної ради.

Для отримання допомоги від держави потрібно надати посвідчення учасника бойових дій, посвідчення особи з інвалідністю в результаті війни (якщо є), посвідчення про смерть УБД, якщо він загинув. Крім того, знадобиться свідоцтво про народження дитини, довідка про взяття на облік ВПО та довідка про реєстрацію місця проживання.

Читайте також: Чи повинні батьки учнів здавати гроші на школу? Роз’яснення омбудсмена

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: