Його вихованці здобули шість медалей на Паралімпійських іграх. Згадаймо Валентина Дондікова

Його вихованці здобули шість медалей на Паралімпійських іграх. Згадаймо Валентина Дондікова
Життєвий шлях Валентина Дондікова був тісно пов’язаний зі спортом
колаж: glavcom.ua

Під керівництвом Дондікова паралімпійська збірна з кульової стрільби здобула шість медалей на Паралімпійських іграх-2020 у Токіо

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Валентина Дондікова.

6 квітня 2024 року у запеклих боях на Херсонщині обірвалося життя наставника паралімпійської збірної України з кульової стрільби Валентина Дондікова. Про це повідомив Національний олімпійський комітет України.

Валентин Дондіков мав звання майстра спорту України та майстра спорту міжнародного класу
Валентин Дондіков мав звання майстра спорту України та майстра спорту міжнародного класу
фото з відкритих джерел

Народився Валентин 19 березня 1983 року. Його життєвий шлях був тісно пов’язаний зі спортом. Він багаторазовий чемпіон України з кульової стрільби, майстер спорту міжнародного класу, який після закінчення спортивної кар’єри став тренером.

За роки роботи отримав звання заслуженого тренера України та був наставником нашої паралімпійської збірної. У мирному довоєнному житті Валентин працював з українськими парастрілками, готував майбутніх чемпіонів міжнародних змагань.

У 2020 році його підопічні виступали на Паралімпійських іграх у Токіо, де завоювали 6 нагород.

Після початку повномасштабного вторгнення у березні 2022 року він став на захист України. Служив на посаді командира протитанкового взводу. За словами побратимів, за плечима у Валентина багато бойових виїздів. Він не тільки виконував завдання, але й навчав особовий склад. Був справжнім професіоналом, для якого не було нічого неможливого.

Після початку повномасштабного вторгнення у березні 2022 року Валентин Дондіков став на захист України
Після початку повномасштабного вторгнення у березні 2022 року Валентин Дондіков став на захист України
фото з відкритих джерел

19 березня 2024 року Валентин відсвяткував своє 41-річчя, а вже менш ніж за місяць з фронту надійшла сумна звістка про його долю. 6 квітня, у Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру, виконуючи бойове завдання на Херсонщині, Валентин Дондіков загинув. 12 квітня на Одещині відбулося прощання з Героєм, на яке прийшли рідні, друзі, колеги та вихованці.

«Я не можу написати «був». Йдуть найкращі, які не ховаються за спинами і спідницями. Майстер спорту України міжнародного класу зі стрільби кульової, заслужений тренер зі стрільби кульової, тренер-викладач вищої категорії Одеської обласної ДЮСШ стрільби», – написала про полеглого захисника Валентина Дондікова колишня голова управління фізичної культури і спорту Одеської облдержадміністрації Валентина Кольчак.

За словами побратима загиблого, командира роти з позивним Кордон, у Валентина Дондікова було багато бойових виїздів та багато влучань по підтверджених цілях.

«Він був одним із кращих військовослужбовців, який міг і виконати завдання, які йому ставляться, і міг навчити особовий склад, робив це дуже якісно. Завжди мав спалах в очах і все, що він робив – все у нього виходило. Рівних Валентину просто немає. Я навіть не знаю, як зараз будемо виконувати завдання, втративши такого професіонала», – розповів військовий.

Серед тих, хто прийшов на прощання з Валентином Дондіковим – паралімпійці.

«Валентина знав вже понад 10 років, гарний, професійний тренер, шкода, що ми втрачаємо таких гарних, професійних людей», – зазначив паралімпієць Віталій.

Паралімпієць Віталій
Паралімпієць Віталій
фото: Суспільне Одеса

Влітку 2024 року на його підопічних чекають Паралімпійські ігри у Парижі, куди, на жаль, вони вирушать уже без свого тренера…

Валентин Дондіков
Валентин Дондіков
фото: National Sports Committee for the Disabled of Ukraine, Paralympic Committee

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув у боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: